MP. "raakaa luettavaa koulusta"

Alue jossa sallitaan vapaamuotoinen keskustelu aihepiiristä riippumatta.
mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

MP. "raakaa luettavaa koulusta"

Viesti Kirjoittaja mape » 08 Huhti 2012, 14:28

Meille vanhemmille Tiedotustilaisuudessa annetun julkisen luvan, ja sivistysjohtajan tiedotustilaisuudessa sanoman lauseen; raportti on julkinen asiakirja, oikeudella. Kävin läpi koulun kosteusvauriotutkimukset. Alla lyhyt yhteenvetoni oppilaiden vanhemmille löydöksistä. Otin yhteenvedoksi koulu(7-9) päärakennuksesta löytyneet ”möröt” joita meille ei tietenkään "tiedotustilaisuudessa" erikseen esitelty. Muut rakennukset olivat vielä suurempi katastrofi. Terveystarkastus esitteli meille vanhemmille nimeltään yhden "perusmörön penisiliumin " myös leipähomeita ja koiranpölyjä esiteltiin, mielestäni tarkoituksena lieventää ja keventää asian vakavuutta. Tuossa alla on totuus. Tällaisten mörköjen kanssa lapsemme ja koulun henkilökunta päivittäin seikkailee. Terveystarkastaja kertoi, kuinka vaikeaa on tulkita noita raportteja. Alla olevat totuudet saa selville jokainen lukutaitoinen ihminen, joka on kiinnostunut lukemastaan. Raportin löydökset eivät todellakaan anna aihetta vähättelyyn.
Tutkimustuloksissa itse jäin kaipaamaan ilmanäytteille cfu/m3. Saatuja arvoja ja pintanäytteille cfu/cm2 Niitä ei käsittääkseni oltu mitattu lainkaan, ainakaan ensimmäisessä tutkimuksessa. Tulen tietenkin itse vaatimaan näiden mittausten suorittamisen tiloissa, joita vielä kehdataan opiskeluun käyttää..

Alla tilat,joista löytyi selkeästi terveydelle haitallisia arvoja materiaalinäytteille cfu/g . Osa tiloista yhä käytössä?

2 krs taukotila Onko käytössä vielä ?
kellari kerros
kellari WC:t onko käytössä vielä ?
luokka 3
luokka 4
luokka 6
luokka 7
luokka 8
opetuskeittiö
Liikuntasali

Eri tiloissa on tietenkin erilaisia esiintymiä lukuarvojen suhteen. Listasin kuitenkin tärkeimmät ”möröt”. niiden yleisesti aiheuttamat oireilut. Otetun näytteen mikrobipitoisuus ilmoitetaan lukuarvona cfu/g (colony forming unit (cfu). Suomeksi = pesäkkeen muodostava yksikkö (pmy).)

Kaikki alla oleva on löydetty koululta ja on luettavissa tutkimusraportista
Näytteenottopäivä koululta 27.12.2011

Aspergillus ochraceus:
Todettiin runsas +++ kasvu Yli 10 000 cfu/g
Tuottaa okratoksiinia. Se on aistinvaraisesti hajutonta. Se on maksa- ja munuaismyrkky. Se on sikiölle myrkyllinen ja epämuodostumia aiheuttava aine.

Aspergillus versicolor:
Todettiin niukka + kasvu alle 1000 cfu/g
Tuottaa mm. aflatoksiinia. Patogeeni: Kynsisieni, Päänahan infektio, ripuli, vatsavaivat, pneumoniitti, ihottuma. Vuosien hengitysaltistus lisää maksa-, munuais-, keuhko- ja virtsateiden syöpiä.

Aspergillus niger:
Todettiin niukka + kasvu alle 1000 cfu/g
Keuhkokuume, korvatulehdus, nenäinfektiot, kuulon heikkeneminen. Aiheuttaa rakennuksessa ummehtunutta hajua.Aiheuttaa verenvuotoa ruoansulatuksessa sekä maksa- ja munuaisvaurioita.

Fusarium sp:
Todettiin runsas +++ kasvu yli 50 000 cfu/g
Usein toksiineja tuottava. Aiheuttaa haavoja iholle, limakalvoärsytys, immuniteetin alentuminen, reuma, infektiot, allergiat, syöpä mm. ruokatorvensyöpä.Vaurioittaa hermokudosta ja aiheuttaa kasvihuonetyössä esiintyvän ammattiastman.

Penicillium:
Todettiin Erittäin runsas ++++ kasvu yli 100 000 cfu/g
Eräät alalajit tuottaa sitriinia ja patuliinia. Nämä aiheuttavat sisäisiä verenvuotoja. Vaurioittaa myös munuaisia. Keuhkojen laajentuma ja turvotus. Suotuisissa olosuhteissa tuottaa arsiinikaasua. Patogeeni: keuhkokuume, infektiot. Voi tuottaa makean aromaattista tuoksua.

Scopulariopsis:
Todettiin kohtalainen ++ kasvu 1000 – 10 000 cfu/g
Patogeeni: Kynsisienen yleinen aiheuttaja, Keuhkoputkentulehdus.

Phoma: Kuivamätä
Todettiin erittäin runsas ++++ kasvu 1800 000 cfu/g

Punaiset hiivat:

Todettiin erittäin runsas ++++ kasvu 120 000 cfu/g
on märässä viihtyvä kosteusvaurioindikaattori, joka voi allergisoida, aiheuttaa astmaa ja alveoliittia. Suomessakin aiheuttanut joukkomittaista sairastavuutta rakennuksissa kasvaessaan

Vaaleat hiivat:
Todettiin erittäin runsas ++++ kasvu 180 000 cfu/g
Yleensä kosteusvauriorakenteissa ei yksittäisiä hiivojen sukuja ja lajeja osata tunnistaa. Suurina kasvustoina esiintyessään ovat terveyshaitta, aiheuttavat allergioita ja voivat alkaa kasvaa iholla ja limakalvoilla, mm. suussa, nenässä, poskionteloissa, keuhkoputkissa ja suolistossa. Mahdollisesti aiheuttavat tällöin myös erilaisia suolistovaivoja.

Mustat hiivat:

Todettiin runsas +++ kasvu 36 000 cfu/g
Suurina kasvustoina esiintyessään ovat terveyshaitta, aiheuttavat allergioita ja voivat alkaa kasvaa iholla ja limakalvoilla, mm. suussa, nenässä, poskionteloissa, keuhkoputkissa ja suolistossa. Mahdollisesti aiheuttavat tällöin myös erilaisia suolistovaivoja.

Paecilomyces:
Todettii niukka + kasvu alle 1000 cfu/g
Suotuisissa olosuhteissa tuottaa arsiinikaasua. Patogeeni: keuhkokuume, infektiot. Voi tuottaa makean aromaattista tuoksua.

Cladosporium:
Todettiin runsas +++ kasvu 55 000 cfu/g

Ulocladium:
Todettiin niukka + kasvu alle 1000 cfu/g

Acremonium:

Todettiin niukka + alle 1000 cfu/g
Sydän oireilu, keuhkokuume, heinänuha, astma ja ilmankostutinkuume, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli.

Stachybotrys:
Todettiin runsas +++ kasvu 36 000 cfu/g
Altistuksen aiheuttamia oireita:voimakas väsymys, uupumus, krooninen väsymysoireyhtymä, pahoinvointi, oksentelu, vatsakivut, ripuli, nenäverenvuodot, ienverenvuoto, veriyskä, gynekologiset vuodot ja vuotohäiriöt, päänsärky, yleinen sairauden tunne, ihon punoitus, ärsytys, ihottuma, neurologiset oireet, muistihäiriöt, keskittymiskyvyn puute, aloitekyvyttömyys, kurkkukipu, nuha, yskä, kipu rintakehällä, lihasja nivelkivut, pneumonia, vastasyntyneillä hemorhaginen pneumoniitti

Chaetomium globosum:
Todettiin niukka + alle 1000 cfu/g
Allergisoiva, aiheuttaa autoimmuunitauteja. Suomessa Chaetomiumia on löydetty monista kohteista, joissa on ollut tavallista enemmän autoimmuunisairauksia, kuten nivelreumaa.

Myös muita sieniä, hiivoja ja steriilejä löydettiin.
Listassa yllä kuitenkin ne, joiden perusteella koulu mielestäni on ollut ihmiselle kelvoton ja terveydelle vaarallinen paikka jo vuosia.

Yhteenvetona lisäisin, ettei tämän kaltainen lista ollut terveystarkastuksen, koulun johdon, eikä sivistysjohdon mielestä koulun sulkemisen ”väärti” Muistakaa, että tilanne on ollut päällä useita vuosia. Ei uusi asia, kuten julkisuudessa väärin on annettu ymmärtää. Näiden asioiden piilotteluun ollaan mielestäni syyllistytty vuodesta 2009 saakka. Jokainen voi tahollaan tehdä johtopäätöksensä asian vakavuudesta.

Mietinkin; minkälainen leijona siellä olisi pitänyt olla, että koulu olisi suljettu heti kokonaan. Nimittäin, Leijona (Panthera leo) ei selviäisi noiden arvojen kanssa pitkään. Miten on henkilökunnan ja lastemme laita. Paljonko ikäviä yllätyksiä lastemme terveydentilasta saamme jälkeenpäin todeta. Kukaan ei pysty takaamaan turvallisuutta rakennuksessa tällä hetkellä. Toivon todella hartaasti, ettei yksikään henkilö joudu välinpitämättömyyden, tietämättömyyden, säästöjen, asioiden priorisoinnin ja poliittisen kädenväännön takia sairastumaan. Sitä kaikkea tämä touhu nyt tuntuu mielestäni olleen. Kädenpuristuksella ei mielestäni vastuuhenkilöiden tule tästä selvitä, vaikka selittelyn makua olikin jo kovasti ilmassa.


Mauri Peltokangas
Kaikkien kaveri ry
040 184 8878

Vieras

Re: MP. "raakaa luettavaa koulusta"

Viesti Kirjoittaja Vieras » 08 Huhti 2012, 15:14

Ja tätä listaako joku vähättelee??Ammatti-ihminen vielä!Itse en ollut tilaisuudessa mutta tarkkaan seurannut tilanteen kehittymistä kuitenkin.Omat vanhimmat lapseni jo yläasteen käyneet,nuorin sinne aikanaan menossa(tai sitten ei)riippuu tehtävistä toimenpiteistä.
Nyt listaa tutkiessani ymmärrän niitä oireita joita meillä kolme vuotta kärsittiin ,listasta voi poimia monta oiretta jotka takuulla kouluoloista johtuivat.
Eikö tässä tilanteessa lasten koulusta jättäminen olisi paras ratkaisu?
Näillä tuloksilla pääsisi varmasti uutiskynnyksen yli ,varsinkin kun asialle ei tunnuta teippauksia kummempaa tehtävän.
Olisiko mahdollista vaihtokaupat esim.kunnantalon kanssa?Kyllä lasten etu ajaa aikuisten työolosuhteiden edelle,saattaisi jouduttaa asioiden hoitoa muutoinkin.
Lapset kouluun kunnantalolle sieltä väki koululle,katellaan miten suut sitten pannaan

mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Re: MP. "raakaa luettavaa koulusta"

Viesti Kirjoittaja mape » 08 Huhti 2012, 16:01

Uutiskynnys ylittyy heti kun halutaan. Lisäjuttu asiasta tulee lehteen jossain muodossa varmasti muutoinkin. Mihin lehteen, sen aika näyttää. Entisenä toimittajana suosittelisin paria valtakunnan ykköslehteä ja tietenkin paikallisia uutiskanavia. Uskon, että Yle; esim. (mot) olisi myös kiinnostunut. Tämänkaltaiset väärinkäytökset ja hölmöilyt vakavien asioiden kanssa ovat maassamme niin yleisiä, ettei niitä saa päästää unholaan heti, kun asioista ollaan "yritetty" tiedottaa (lue; ohjata harhaan) kuulijoita. Henkilökohtainen mielipiteeni ja käsitykseni asiainhoidosta tässä "homeloukun" käsittelyssä on; Karmeaa ja läpinäkyvää toimintaa. Mikäli itselläni olisi valtakirja en olisi yhtään päivää hiljaa, jos tietäisin tämänkaltaisten ongelmien olemassaolosta. Ikäväkseni en sitä omaa. Arvoisat valtuutetut, jotka kunnassamme nyt yrittävät tehdä parhaansa, eivät ole tämän asian tiimoilta tarpeeksi informaatiota aikaisemmin saaneet. Kun olen asiaa seurannut ja tutkinut, olen tullut henkilökohtaisesti siihen johtopäätökseen, että kunnanvaltuutetuilta on osin tietoa salattu. On käsittämätön tilanne, että koulun johto ei ole velvollisuudestaan huolimatta kyennyt asiaa esiin tuomaan siten, että ongelmat olisi oikeasti poistettu jo kauan aikaa sitten. Kenenkään terveys ei silloin olisi kärsinyt. Ammattitaidottomuus ei ole rangaistavaa. Ammattitaidottomuudella tietoisesti tehdyt väärät toimenpiteet ja salailu ovat.

Mauri Peltokangas
Viimeksi muokannut mape, 10 Huhti 2012, 19:42. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Ongelman ratkaisuja ?

Re: MP. "raakaa luettavaa koulusta"

Viesti Kirjoittaja Ongelman ratkaisuja ? » 08 Huhti 2012, 17:15

Noin monessa huoneessa esiintyvä ongelma viittaa ilmastointi /tuuletusongelmaan - ei itse rakennuksen aiheuttamaan ongelmaan.
Huolestuttavia tietoja nuo , mutta mielestäni pitäisi tutkia mikä aiheuttaa em. ongelmat :
- onko katossa vuoto
- onko ilmastointilaitteen käyttö hallinnassa /suodattimet vaihdettu asianmukaisesti , jos sellainen on
- tuuletetaanko luokkahuoneet riittävästi välituntien aikana , eikä kukaan oleskele välituntien aikana sisätiloissa
- vuotaako vesi-tai lämpöputket jostakin

Eräs asia kiinnittää huomiota miten ilmastointi /lämmitys on toiminnassa viikonloppuisin - eikai ilmastointi ole sammutettu !!

Nykyisen kalliin energian aikana on houkutus säästää rakennusten ylläpitokuluissa laskemalla huoneitten lämpötiloja ja vähentää ilmastointilaitteen käyttöä . Nykyaikaisia yleisissä tiloissa olevia ilmastointilaitteita ei pitäisi sammuttaa koskaan , kuin huoltoa varten tai sähkökatkos. Ilmastointiputket ovat hyviä keräämään mutkiinsa kaikenlaisia epäpuhtauksia , jotka seisovassa tilassa alkavat kasvattamaan bakteeri yms.sieniä .

Oletko Mauri tutkinut koulun ilmastointilaitteet ?

mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Re: MP. "raakaa luettavaa koulusta"

Viesti Kirjoittaja mape » 08 Huhti 2012, 17:34

Totta joka sana. Itse en tietenkään ole ilmastointia tutkinut. IImastointilaitteiden puhtaus ja määräaikaishuollot tulee työterveysasetusten mukaan säännöllisin väliajoin tarkistaa ja uusia. Kaustisen yläkoulun tilanteessa kosteusvaurio/ mikrobinäytteiden oton yhteydessä oli tehty tuloilmakanavista selkeät ja hyvät tutkimukset. Ne puhuvat sellaista kieltä, että väitän tämänkin velvoitteen laiminlyödyn. Kaikki näytteet sisälsivät mineraalivillakuituja.

Muutama esimerkki kuntalaisille luettavaksi;

Tuloilmakanava 2. krs, kotitalousluokka:
Tulos: Runsaasti hienoa pölyä, kohtalaisesti orgaanisia kuituja

Tuloilmakanava 1. krs, aula:
Tulos: Runsaasti hienoa pölyä, runsaasti orgaanisia kuituja

Tuloilmakanava kellarikerros, erityisopetus:
Tulos: Runsaasti hienoa pölyä, kohtalaisesti orgaanisia kuituja

Tuloilmakanava kellarikerros, luokka 15:
Tulos: Niukasti hienoa pölyä, kohtalaisesti orgaanisia kuituja

Kuidut eivät todennäköisesti aiheuta ongelmia, jos niitä on alle 10 kpl/cm2
Kuitenkin kaikissa muissa tiloissa tuo ylittyy (10,2 - 16, 2 kpl/cm2) paitsi kellarikerroksessa se oli 4,8 kpl/cm2

Tämä kertoo, ettei kyseisiä toimenpiteitä olla suoritettu aivan lähiaikoina. Mikäli on, niin asiantuntemus ei ole ollut vaadittavaa tasoa.
Liikaa on nyt jätetty asiassa mielestäni "tuurin" varaan. Vastuu on nyt mielestäni kannettava.

Mauri Peltokangas

Vieras

Re: MP. "raakaa luettavaa koulusta"

Viesti Kirjoittaja Vieras » 08 Huhti 2012, 18:43

Törkeää kertakaikkiaan!Miten tämä kaikki ees on mahdollista?Tuntuu että koko kaustinen on kohta pelkkä vitsi ja huono sellainen!Miten voidaan kaikki asiat hoitaa näin huonosti ja ala-arvoisesti?Ja missä on asianosaisten kommentit,pakkohan heidän on näitä lukea ja seurata , uskaltaisi edes joku kommentoimaan!

mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Re: MP. "raakaa luettavaa koulusta"

Viesti Kirjoittaja mape » 08 Huhti 2012, 19:14

Vieras kirjoitti:Törkeää kertakaikkiaan!Miten tämä kaikki ees on mahdollista?Tuntuu että koko kaustinen on kohta pelkkä vitsi ja huono sellainen!Miten voidaan kaikki asiat hoitaa näin huonosti ja ala-arvoisesti?Ja missä on asianosaisten kommentit,pakkohan heidän on näitä lukea ja seurata , uskaltaisi edes joku kommentoimaan!
On todella ikävä todeta tuohon, että tuolta se tuntuu välillä minustakin. On kuitenkin tärkeää jatkaa näiden tärkeiden asioiden käsittelyä asiapohjalta. Asiasta päättävät tahot ovat nyt tulosten varjossa aika "ohuilla jäillä". Kuntalaisilla herää varmasti kysymyksiä, ja ihmiset lähtevät liikkeelle, vaatimaan vastauksia. Mielestäni on muistettava myös, että valtuustossa istuvat valtuutetut eivät ansaitse mielestäni pääasiallista kritiikkiä tämän asian suhteen. Vaikka tietysti voidaan sanoa, että tiedonhankinta oman paikkakunnan asioista onkin nyt ontunut. Olen todennut, että asioita ei olla tuotu suoraan kokouksiin valtuutetuille tiedoksi, siten kuin olettaisin tällaisessa tapauksessa toimittavan. Olen katsonut netistä, kunnan sivuilta valtuuston kaikki kokoukset siitä saakka, kun ne on siellä julkaistu. Kertaakaan ei tietääkseni ole tämä asia ollut tapetilla ? Korjatkaa jos olen väärässä. Katson mielelläni kokouksen, jossa asiaa käsitellään. Nyt on mielestäni kuitenkin tullut aika siirtää vastuu nimenomaan niille, jotka ovat henkilöinä vastuussa tekemistään virheistä, mahdollisesta asian salailusta, jne. Valtuuston, hallituksen ja virkojen takana on aina henkilöt, jotka loppuviimein vastaavat syy ja seuraus- asioissa.
Kouluasioiden hoito menee nyt vauhdilla eteenpäin. Näin olen käsittänyt. Siinä sivussa kuntalaisten olisi mielestäni varmistuttava siitä, että samat henkilöt eivät enää vastaa näistä asioista jatkossa. Luottamusta asioiden hoidossa ei voida heille antaa, usean vuoden kikkailun jälkeen. Tekniselle johdolle tähän kohtaan kiitokseni avoimesta ja vastuullisesta suhtautumisesta, nyt asiaa kohtaan.

Mauri Peltokangas

Vieras

Re: MP. "raakaa luettavaa koulusta"

Viesti Kirjoittaja Vieras » 08 Huhti 2012, 19:44

Oho, minäkin huolestuin vaikka omani jo aikuisia, aikanaan tuota koulua käyneet niinkuin minä itsekin. Osaatko Mape sanoa kuinka kauan noista homeista on voinut aiheutua oireita. Oma"lapseni"kävi ylästetta n. 15v sitten ja kärsi kyseisen ajan jatkuvista poskiontelon tulehduksista, yskästä, henkeä ahdisti ym. Nämä loppuneet kun yläastekin loppui. Lieneekö sattumaa vai joko silloin oli myrkkyjä talossa.

Vieras

Re: MP. "raakaa luettavaa koulusta"

Viesti Kirjoittaja Vieras » 09 Huhti 2012, 09:30

Sinäpä oli sitten se tärkein lista mitä on piiloteltu koko ajan. Tätä listaa ei tuotu kokoukseen siitä syystä, että keskustelu olisi käyty todellisista asioista jos lista olisi paikalla ollut. Tai saattoi se ollakin kansiossa jokaisella (kuten asiaan kuuluu,kun on kyse todistusaineistosta kokouksen pohjaksi),mutta yhteisesti oli tietenkin sovittu, että se on paha juttu jos sitä aletaan riepotella: syntyy keskustelua faktoista. Kyseessähän oli tiedotustilaisuus, joka katsotaan yhdensuuntaiseksi informaation tuottamiseksi. Varsinainen keskustelutilaisuus on siis vielä pitämättä.

Kirjoitin aiemmin tuolla toisella palstalla, että terveystarkastajan pitäisi videotykin välityksellä esitellä ko. lista(näytettiin täyttä soopaa ei itse asiaa), joten kyllä päättäjät tätä palstaa lukevat, mutta käyttävät näitä keskusteluja omiin tarkoituksiinsa. Jos lista olisi ollut esillä, koulu olisi jo suljettu ja sen päättäjät tiesivät. Me vanhemmat kokoonnumme niin harvoin(eikä kaikki olleet edes paikalla), että tätä järjestäytymättömyyttä käytetään siekailematta hyväksi.

Päättäjät ovat tässä tapauksessa esittäneet tyhmää, mikä ei ole heidän luonnollinen olotilansa, koska joukossa on moninkertaisia tutkintoja omaaviakin henkilöitä.Sanoisin, että kyseessä lienee jonkinasteinen moraalinen petos: asioiden kertomatta jättäminen/salailu voidaan katsoa tietyissä olosuhteissa jopa rangaistavaksi.

Henkilöt,jotka asiasta päättävät nyt oppilaiden ja opettajien tappioksi ovat jäävejä enää tätä asiaa käsittelemään edellä mainituista syistä. Kuka heistä haluaa television ja lehdistön hampaisiin tästä asiasta? Vielä on mahdollisuuksia toimia järkevästi. Syyksi voi kertoa "yleisen luottamuspulan", (kuten poliitikot tapaavat sanoa,kun jäävät kiinni rysän päältä) ja kääntää kelkkansa toiminnalliseen suuntaan. Tästä voi saada vielä sulan hattuun tai ikuisen leiman: kumman vain haluaa.

Odotan parjatun terveystarkastajan toimivan nyt: soita itsellesi apua ja hanki paikalle ainakin (kosteusvaurioihin perehtynyt vaan ei kumileimasin)rakennusterveystarkastaja. Hänen avullaan voit toimia tilanteen vaatimalla tavalla ja saada tiloja edes hieman turvallisemmiksi. Ja jos koulu suljettaisiinkin, et olisi henkilökohtaisessa vastuussa, vaan olisit tehnyt työsi tällä kertaa asioiden vaatimalla tavalla. Sinulla on oikeus puolustautua, mutta tee se oikein:toimi. Silloin sinun ei tarvitse pelätä valtakunnallisen median eteen astumista.

Muillakin päättäjillä on nyt myös ns.tuhannen taalan paikka toimia. Heillä jokaisella on viran edellyttämänä hankittu viimeisin tieto asiasta.Kuka teistä on se ensimmäinen, joka vetää itsensä kuiville tästä sopasta?
Ei kannata odotella "muita tahoja" asiaa penkomaan: joudumme kaikki häpeämään tätä sotkua vielä julkisesti ja se on kyllä kardinaalivirhe kaikilta, jotka olisivat voineet tilanteeseen vaikuttaa korjaavasti.

Vieras

Re: MP. "raakaa luettavaa koulusta"

Viesti Kirjoittaja Vieras » 09 Huhti 2012, 14:16

www.homepakolaiset.fi

Lukekaapa tuolta suomalaisten Matti ja Maija Meikäläisten kertomuksia siitä, kuinka vähäisestä alkaa terveyden menettäminen ja kuinka yllättävällä tavalla altistunut henkilö "ristireagoi" ja terveyden menettäminen on pysyvä. Altistus on kuin sisäinen tatuointi, joka koodaa kehoa loppuelämän.

Vastaa Viestiin