Oma mieli vaiko ryhmäkuri ?

Aluekehitykseen liittyvää keskustelua seutukunnassa. Tarkoituksella erikseen laitettu alue jotta päättäjien on helpompi löytää kehitysideat yms. täältä.
mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Oma mieli vaiko ryhmäkuri ?

Viesti Kirjoittaja mape » 22 Heinä 2013, 19:52

Olen aina ollut sitä mieltä, että tutkiva journalismi on terve ja hyvä keino saattaa asioita kuntalaisten tietoon ja se lisää osaltaan jutunjuurta yhteisten asioiden hoitamisen tiimoille. Meillä Kaustisella olen usein "kylillä" kuullut sanan; ryhmäkuri. Erikoinen sana, jota vieroksun yli kaiken. Pääperiaatteiltaan se on täysin laiton ennalta sovittu tapa hoitaa mitään yhteisiä asioita Suomen rajojen sisäpuolella. No sen tarkemmin en mene noihin laki- asioihin, mutta kummeksun nyt ääneen asiaa, joka vaivaa sekä minua, että varmasti satoja muitakin kuntalaisia. Tällaisen tavan tai menettelyn lopputuloshan on, että yksi tai muutama henkilö päättää käsittelyssä olevat asiat ns. kabinettipäätöksenä ja sen jälkeen leivotaan muiden ihmisten mielipide jollain tavoin , joko kiristämällä "peukaloruuvia" tai muuten vaan voimakkaasti suostuttelemalla samaksi. Eniten ihmetystä tietenkin tuo ryhmäkuri aiheuttaa allekirjoittaneeseen siksi, että koen kaikki nykyään kunnan päätöksenteossa olevat ihmiset ehdottomasti niin fiksuiksi, etteivät he mielestäni voi hyväksyä moista laitonta toimintaa. Kuitenkin jos katsotaan päätöksenteon käytäntöä, on ryhmäkuri jossain määrin ilmeistä kunnassamme. Tämän aistii tällainen kokemattomampikin kunnallispoliitikko, saati sitten vanha journalisti, joka minussa asuu. Nyt kysynkin hypoteettisesti ? kuka tai ketkä ovat ne henkilöt, jotka tekevät nuo kabinettipäätökset ja saavat jollakin toiminnallaan kaikki itse ajattelevat päättäjät lähes AINA samanmielisiksi kanssaan ja "millä housuilla tämä kaikki saadaan aikaan" ?? En itse voisi kulkea päiväsaikaan kylillä, saatikka katsoa edes vanhan opelini taustapeiliin, jos mukanani olisi pääsääntöisesti jonkun muun mielipide kuin omani, olisihan se naurettavaa jos mikä. Valtuuston, kunnanhallituksen ja lautakuntien luottamushenkilöiden omatunto saattaa ehkä jossakin saada nyt kolahduksen, mutta tutkiva journalismi on tällaista. Asiat pitää pystyä käsittelemään niiden oikeilla nimillä, kun on kysymyksessä kunnan tulevaisuus nämä asiat ovat äären tärkeitä. Mikäli ryhmäkuri on käytössä se tappaa viisaan päätöksenteon, se on 100% varmaa. Minkä tahansa valtuustoryhmän joukosta syntyvä porukalla pureksittu mielipidevapauteen perustuva asioiden hoito, on ainoa oikea tapa saada kunnan asiat kuntoon.... emmehän voi ajatella niin, että joku tai muutamat ihmiset päättävät yksin, mihin Kaustinen ajautuu.... Mielipidevapautta ei voi keneltäkään Suomessa riistää... nyt tuntuu kuitenkin siltä, että voi, vai voiko ? Jos Suomessa on joku ihminen, jolta on vaadittu nimi ryhmäkurisopimukseen on hänellä kaikki valta siihen henkilöön tai ryhmään, joka sen nimen vaati. Silloin tätä henkilöä on kohdeltu vastoin perustuslakiamme pahimmalla mahdollisella tavalla. Nimen vaatijaa odottaa suuri yllätys, mikäli asia paljastuu. Faktaa tai fiktiota mene ja tiedä.... ei kuitenkaan höpö höpö puhetta, sen tiedämme kaikki.

Mauri Peltokangas

jokilaakso
Viestit: 47
Liittynyt: 13 Tammi 2013, 20:33

Re: Oma mieli vaiko ryhmäkuri ?

Viesti Kirjoittaja jokilaakso » 06 Elo 2013, 07:36

Jos politiikassa eli yhteisten asioiden hoidossa halutaan saada jotain aikaan, on selvää, että ryhmien pitää muodostaa yhtenäinen kanta asioihin. Jokainen, joka liittyy puolueeseen tai ryhmään, sitoutuu noudattamaan sen tekemiä yhteisesti sovittuja linjauksia ja päätöksiä. Vain näin voidaan viedä asioita eteenpäin.

On tietysti ikävä kuulla että Perus Suomalaisten ryhmässä asiat ovat noin kurjalla kannalla, eli joku tekee päätöksen ja muut seuraavat sitä. Muissa ryhmissä linjaukset ja asiat sovitaan demokraattisesti yhdessä ja niitä yhtenä rintamana viedään eteenpäin. Eihän sellainen valtuusto saisi mitään aikaan, jos jokainen edustaja vetäisi eri suuntiin omaa linjaansa.

Mapen kirjoituksessa on ainakin yksi karkea virhe, ketään edustajaa ei voida pakottaa mihinkään mielipiteeseen tai äänestykseen. Jokaisella edustajalla on oikeus toimia oikeaksi katsomallaan tavalla täysin vapaasti ja kenenkään estämättä. Luonnollisesti tällainen edustaja haluaa itse erota ryhmästä, joka ei aja eikä edusta hänen kannattamiaan asioita. Hyvä esimerkki tästä on eduskunnasta, jossa pari edustajaa ei suostunut ryhmäkuriin, ja he muodostavat nyt oman ryhmän.

mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Re: Oma mieli vaiko ryhmäkuri ?

Viesti Kirjoittaja mape » 06 Elo 2013, 14:32

Erittäin hyvä kommentti muuten, mutta nimim. "jokilaakso" on nyt ymmärtänyt asiasisällön hiukan haluamallaan tavalla, eikä kuten kirjoituksessani asiaa viitattiin. Puolueryhmillä on tietysti omat poliittiset linjaukset ja pääasioihin muodostetaan yhteinen kanta (poliittinen). Ryhmäkurilla, siinä merkityksessä kuin itse sitä kirjoituksessani käsittelen ei kuitenkaan ole mitään tekemistä päälinjausten kanssa. Annan lievän esimerkin ryhmäkurista: Valtuutetut keskustelevat päivän polttavasta kunnan talouteen vaikuttavasta asiasta. Avoimessa keskustelussa kaikki osapuolet ovat samaa mieltä tulevasta päätöksestä kunnan talouden ollessa ravalla, tehdään siis päätöstä, jossa joko pidetään kiinni talouden elvyttämisohjelmasta tai sitten kumotaan omat juuri tehdyt päätökset.... joka on mielestäni naurettavaa pelleilyä. Valtapuolueen edustajia on keskustelussa mukana ja ovat henkilöinä säästöjen kannalla.... kuinkas ollakkaan, he äänestävät salissa oman tahtonsa vastaisesti ja kunnan varoja paiskotaan taas urakalla kankkulan kaivoon... Tämä on sitä ryhmäkuria, jolla ei ole mitään tekemistä poliittisen linjauksen saatikka puolueen linjauksien kanssa, vaan kysymyksessä on mitä ilmeisimmin joidenkin voimakastahtoisten henkilöiden tekemä päätös... ja jos olet erimieltä (vaikka järkevämpääkin), saat tuta kaikenlaista paskaa niskaasi. Tästähän ei pääse yli eikä ympäri,,, näin se käytännössä täällä meillä menee (valtapuolueessa). Jokainen lukutaitoinen ymmärtää mistä nyt kirjoitan. Valtapuolueen johdon tahto on se, mihin ryhmäkurilla saadaan ilmeisesti joidenkin mielestä lisää voimaa ja tällä tavoin pienen ryhmän tekemät "kabinettipäätökset" saadaan salissa aina läpi. Mielestäni tällaisessa toiminnassa poliittinen valtapeli on ajanut niin syvät naarmut noiden "takapirujen" aivoihin, että ymmärrys kunnan ja kuntalaisten parhaaseen on häipynyt takavasemmalle jo ajat sitten. Pelataan juupas, eipäs peliä aina, jos ajatus tai idea päätöksenteon pohjaksi on tullut jostain muualta kuin omasta osoitteesta.

Perus Suomalaisten Kaustisen ryhmän toimintaa ei nimin. "jokilaakso" ole selvästikään vaivautunut nykypäivässä tutkimaan, jos väittää asioiden heidän kohdallaan olevan , kuten kirjoituksessaan totesi. On selvää ja pöytäkirjoista luettavissa, että kunnan talouden elvytysohjelmat ja niistä kiinni pitäminen on erään toisen ryhmän valtapelin takia jäänyt toteutumatta. Näyttää välillä siltä, että valtapuolue äänestää omatkin suunnitelmansa nurin, jos naapuripuolueessa ollaan samaa mieltä. Sen verran se ylväs toive hyvästä yhteistyöstä vuoden alussa on saanut aikaan.. Tähän voin suoraan sanoa, että paskan marjat.. melkoinen revyy oli aloituskokouksessa tuo keskustan toive rakentavasta yhteistyöstä... mihin on tultu ? Lukekaa pöytäkirjat. Siellä seisoo totuus.

ps. yhdenkään PS luottamushenkilön ei ole tarvinut allekirjoittaa minkäänlaista sitoumusta tai sopimusta... asiat pähkäillään porukassa. Tarkoittaa käytännössä myös sitä, että jokainen luottamushenkilö joutuu oikeasti tutustumaan asioiden sisältöön itse. tämä johtaa oikeaan päätöksenteon pohjaan. Vastuu ei ole helppo kantaa mutta perusteellisesti asioihin tutustumalla oman mielipiteensä voi keskusteluun tuoda.
Otin tuohon ryhmäkuriin kantaa, koska kuten mainitsin "kylillä" kertovat, että sellainen paperi on valtapuolueella olemassa.. sanoin jo, että mene ja tiedä... aina ei tietenkään kannata huhupuheisiin perustaa mutta keskustellahan niistäkin voi,, tulee sitten aikanaan totuuskin julki.

Toivottelen täältä helteestä kaikille,, ylitse puoluerajojen hyvää loppukesää. Kohta päästään taas seuraamaan mielenkiintoisia aikoja päätöksenteossa. Koulun työmaalla vilisee, se on upeaa. Katsotaanpa sitä hommaa SUURENNUSLASILLA KOKO RAKENNUSKAUDEN AJAN..

Mauri

Korppi
Viestit: 16
Liittynyt: 25 Loka 2012, 15:26

Re: Oma mieli vaiko ryhmäkuri ?

Viesti Kirjoittaja Korppi » 11 Elo 2013, 08:58

Mauri Hyvä,

käytät usein kirjoituksessasi sanaa valtapuolue, joka on tehnyt sitä ja tätä, on kaiken pahan alku ja juuri. Muistuttaisin että perussuomalaiset voisivat olla valtapuolue jos kuntalaiset olisivat teille vallan suoneet. Kunnallisvaalit oli viime syksynä, perussuomalaiset tavoittelivat 14 paikkaa, jolla olisi tuo valtapuolueen asema tullut. Ei tullut kuin 11 paikkaa. Kuntalaiset antoivat luottamuslauseen keskustan harjoittamalle politiikalle 15 valtuutetun valinnan kautta.
Mielestäni perussuomalaisten tapa valittaa päätöksistä, jotka eivät ole heidän ajatustensa mukaisia on demokratian halventamista. Valitettavasti nykyinen järjestelmä antaa valituksen tehneelle taholle liian ison vallan vaikeuttaa kunnan päätöksentekoa ja asioiden kehittymistä. Tätä valitusmahdollisuutta käytetään nyt väärin.

-Teemu Korpiaho

mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Re: Oma mieli vaiko ryhmäkuri ?

Viesti Kirjoittaja mape » 11 Elo 2013, 16:05

Mitenkähän tuo Teemun kirjoitus nyt sivuaa Ryhmäkurista avaamaani keskustelua ?
Siitä huolimatta Hienoa Teemu! ja kiitos, että vastaat omalla nimelläsi. Vaatii mielestäni suurta rohkeutta kyseenalaistaa Suomalainen monipuoluejärjestelmä noin avoimesti. Kirjoituksestasi saa kuvan, että tulisi siirtyä yksipuoluejärjestelmään siten, että eniten ääniä saanut puolue määrää kaikesta ja oppositioporukoilta suut suppuun. Rakentava mielipidevaihto tulisi siis lopettaa, selviin töppäyksiin ei saa mielestäsi puuttua ? Onko näin? erikoinen ajattelutapa mutta olen otettu rehellisyydestäsi. Mitähän esim. Sipilä olisi mieltä tuosta ajatuksestasi, minkä selkeästi lyhyestä vuodatuksestasi voi lukea.... ? Tuskin kuuluu tämän hetkisen Keskustapuolueen teemoihin..
Korjaan nyt tuon valtapuoluetermini oitis, kun se sinua selkeästi häiritsee,, Keskustapuoluehan on tällä hetkellä Suomessa Perussuomalaisia pienempi oppositiopuolue, joka kyllä huutaa kuin pasuuna hallituksen toiminnalle jos mielestään siinä virheen havaitsevat, kuten muutkin oppositiopuolueet juuri siten, kuin kirjoituksessasi paheksut PS:n täällä tekevän... Jep. Perussuomalaiset ovat Kaustisella edustettuina 11 paikallaan. Prosentuaalisesti Suomen huippua.. mielestäni ei pidä mennä moittimaan sitä suoritusta. Keskusta on ollut vastuussa Kaustisella päätetyistä asioista silloin, jos 15 paikallaan asiat jyrää, kuten tapana heillä on. Turha piestä suutaan ja väittää, että joku muu porukka tekee asiat vaikeiksi. 15+1-11 pienoisdiktatuuri on olemassa liperrä mitä haluat.
Ryhmäkurista avaamani keskustelu olisi hyvä käydä läpi jossain vaiheessa. Yrityksesi vesittää se ei nyt tuolla avauksella taida onnistua.

Pitääksesi kasvosi; Kerrotko yhden tällä kaudella tapahtuneen kunnan asioiden päättämistä vaikeuttaneen valituksen, koska otit tuon asian julkisesti esille. Voit samalla "kokeneena" luottamushenkilönä perustella väitteesi ja viitata kyseisen asian pöytäkirjan linkkiin, siten kaikki lukijatkin voivat tutustua väitteesi todenperäisyyteen.. Tulee siten pontta väitteellesi. Muussa tapauksessa ota nyt hyvä Teemu kantaa siihen asiaan mihin kirjoitukseen vastauksesi väsäät tai avaa tuollaiselle joutavalle laapatukselle oma keskustelulinja.

Mauri Peltokangas

Korppi
Viestit: 16
Liittynyt: 25 Loka 2012, 15:26

Re: Oma mieli vaiko ryhmäkuri ?

Viesti Kirjoittaja Korppi » 12 Elo 2013, 20:18

Hyvä Mauri, näyttää ettei sinusta ole keskustelemaan sivustyneesti.
Minä kun vain pieksen suutani, liperrän, väsään ja laapatan.
Olisin toivonut parempaa vastinetta, enkä henkilökohtaista solvausta.

-Teemu

mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Re: Oma mieli vaiko ryhmäkuri ?

Viesti Kirjoittaja mape » 13 Elo 2013, 10:51

käsitykseni mukaan sivistyneeseen keskusteluun kuuluu aina asiaan liittyvä vastaus. Jos kokee loukkaavana vastineen, joka käsittelee omaa perusteetonta väitettä ei kannata kirjoittaa lainkaan. Paikkansa pitämättömään väitteeseen tulee "korppi" lähes aina vastine. Väität julkisesti asioita, joita et sitten vaivaudu kysyttäessä perustelemaan. Se ei ystävä hyvä ole sivistynyttä käytöstä. Yrittäjien puheenjohtajalla tulee olla mielestäni valmiudet vastaamaan omiin väitteisiin kohdistuvaan kysymykseen oitis. Suora argumentointi ei mielestäni saa vaikuttaa Kaustisen yrittäjien puheenjohtajana toimivaan henkilöön, kuten se nyt näyttää vaikuttavan. Jään odottamaan perusteluitasi perättömään väitteeseen, jonka kirjoitit PS:n toiminnasta tältä kaudelta..
Ryhmäkurikeskusteluun et ottanut kantaa, vaikka kirjoituksesi oli laadittu sitä käsittelevän keskustelun jatkeeksi. On sivistynyttä kirjoittaa asiasta, mistä janassa keskustellaan. Rönsyilit moittimaan puolueita ja vaihdoit aihetta, vaikka asiasisältö oli tässä keskustelussa ryhmäkuri. Siitä jatkaisin mielelläni.

Soita, jos haluat keskustella henkilökohtaisesti tuosta sivistyksestä, lähden mielelläni keskustelemaan ihan sama mistä valitsemastasi intellektuellista aiheesta..


Mauri Peltokangas

s.makela
Viestit: 38
Liittynyt: 29 Touko 2012, 12:19

Re: Oma mieli vaiko ryhmäkuri ?

Viesti Kirjoittaja s.makela » 29 Elo 2013, 23:07

Harmittaa suunnattomasti että kaustisen yrittäjien puheenjohtaja on täysin perussuomalaisvastainen.Vai olenko ymmärtänyt teemu lukemani kirjoituksesi väärin.Meillä ainakin myydään asiakkaille samoja kumeja puoluekannasta riippumatta .Kaikki ovat tervetulleita asioimaan liikkeeseemme voihan siinä samalla vaihtaa ajatuksiakin ja parantaa maailmaaa!!tv.Sami

mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Re: Oma mieli vaiko ryhmäkuri ?

Viesti Kirjoittaja mape » 20 Syys 2013, 20:08

Lievästi on jäänyt kaivelemaan tuo ryhmäkurista avaamani keskustelun hiljaisuus ? kovin on paljon ollut lukijoita, mutta mielipiteet asiasta ovat vähissä. Mikä on se seikka, joka tekee Kaustislaisesta hiljaisen, jos avataan vaikea keskustelun aihe "suurten poliittisten" vaikuttajiemme hypoteettisestä nurkkakuntalaisuudesta. En näe itse asiassa mitään sellaista, josta ei voisi puhua ääneen. Lähes kaikki yhtä arveluttavahan on jo kunnassamme käsitelty.... ainakin päällisin puolin. Lupaan, että tulee vielä aika, kun puututaan vielä "rankemmalla kädellä" muutamiin kuntamme epäkohtiin, mutta niistä myöhemmin.. Tälläkin hetkellä ilmassa on asioita, jotka suorastaan nostavat niskakarvani pystöön.. "tarkkanäköiset" kuntalaiset ovat voineet niitä jo pöytäkirjoista ja lehtijutuista huomatakin... Taas mennään "perse edellä puuhun" ja lujaa. saattepa nähdä :) Miksikö aina niin... mietitäänpä sitä hetki kaikessa rauhassa..

Mauri Peltokangas

jokilaakso
Viestit: 47
Liittynyt: 13 Tammi 2013, 20:33

Re: Oma mieli vaiko ryhmäkuri ?

Viesti Kirjoittaja jokilaakso » 21 Syys 2013, 20:34

Tästä aiheesta ei paljoa keskustelua synny, kun asia on nykyisessä demokraattisessa päätöksentekosysteemissä niin eduskunnassa kuin kunnanvaltuustoissa itsestään selvyys siis ryhmäkuri. Asioita käsitellään ryhmissä ja ryhmät muodostavat asiassa ryhmän näkemyksen usein pitkällisen ja kiihkeänkin keskustelun perusteella. On selvää, että ryhmän jäsenistön keskuudessa voi esiintyä erilaisia näkemyksiä, mutta demokratiaan kuuluu, että enemmistön näkemys muodostaa myös ryhmässä demokraattisen päätöksen, johon kaikkien on tyytyminen.

Usein ns. omantunnon aihepiiriin liittyvistä asioista päätettäessä ryhmät antavat jäsenilleen vapauden tehdä omantuntonsa mukaisen tulkinnan ko. asiaan.

Kehotan nyt vakavasti mapea reguloimaan oman ajatusmaailmansa vastaamaan nykyaikaisen demokraattisen päätöksenteon vaatimaa asentoa.

Reguloinnin jälkeen voimme tässä asiassa siirtyä normaaliin päiväjärjestykseen.

Vastaa Viestiin