Päiväkoti

Aluekehitykseen liittyvää keskustelua seutukunnassa. Tarkoituksella erikseen laitettu alue jotta päättäjien on helpompi löytää kehitysideat yms. täältä.
mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Päiväkoti

Viesti Kirjoittaja mape » 18 Loka 2013, 10:22

Kovasti olen odotellut aihe avauksia noilta kanssakirjoittelijoiltani. Eipä kuulu mitään ? Paljon tapahtuu kunnassa, mutta päättäjät ovat hiljaa ? Oralta haluaisin kuulla, mitä mieltä keskustan paikallisosaston puheenjohtajana olet uuden päiväkodin sijoituspaikasta. Kylillä huhuillaan, että sitä oltaisiin sijoittelemassa ehkä jonnekin keskustan tuntumaan. Tärkeä aihe. Ottakaapa kantaa.. Valtuuston "iltakoulussa" demareiden koko ryhmä syytti minua vastaanpanemisesta.. jos joku on saanut sen kuvan, etten kannata uuden päiväkodin rakentamista kuntaan, niin on ymmärtänyt väärin. Mielestäni olisi ollut ensin syytä kartoittaa nykyinen rakennuskanta ja vasta sitten ryhtyä uuden suunnitteluun. Kartoitus olisi pitänyt tehdä jo muutamia vuosia sitten !! Päiväkoti on kuitenkin nyt kiireellisyydessään asia no 1. Hutiloimaan ei kuitenkaan kannata ryhtyä, kuten käsitykseni mukaan jälleen kerran on päässyt tapahtumaan. Hyvin suunniteltuna ja sijoituspaikka tarkkaan harkittuna on mielestäni ainoa oikea tapa toteuttaa kyseinen rakennus / palvelu. Asialla on kiire.. Avoin ja rehellinen keskustelu aiheesta olisi paikallaan.

Mauri Peltokangas

MARTTA
Viestit: 11
Liittynyt: 05 Touko 2012, 21:23

Re: Päiväkoti

Viesti Kirjoittaja MARTTA » 20 Loka 2013, 14:16

En sen kummemmin tiedä rakennusoikeuksista tai tonttimaista Kaustisen keskustassa, mutta mielestäni - jos vain mitenkään mahdollista - tulisi päiväkoti sijoittaa vanhustenkodin tuntumaan.

Ruokahuolto toimisi samoista tiloista käsin ja sekä vanhuksille että lapsille olisi todella paljon hyötyä ja seuraa toisistaan arkipäivissä. Miksei ruokailutkin voisi järjestää yhtenäisessä tilassa ja vanhukset saisivat lasten seurasta piristystä päiväänsä. Samoin ne lapset, joiden isovanhemmat asuvat kauempana tai joilla ei ole minkäänlaista kontaktia vanhoihin ihmisiin, saisivat tilaisuuden luontevasti tutustua ja toimia yhdessä vanhempien ihmisten kanssaa arkipäiväien tilanteissa. Ja vaikka omat isovanhemmat olisivat lähelläkin, niin lasta rauhoittaa vahemman ihmsen - rauhallisuus. Vanhuksilla ja lapsilla kun ei ole kiire mihinkään. He osaavat elää hetkessä. Puhumattakaan erilaisista leikki-, askartelu-, luku- ja lauluhetkistä, joissa kaikki voisivat osallistua ja samalla oppisivat toisiltaan.

Minua on aina harmittanut se, että esim. Vetelissä, kun samoihin aikoihin rakennettiin Harjukoti, Joke-koti ja päiväkoti, tehtiin niistä kaikista erillisiä yksiköitä. Kuinka paljon nuo eri toiminnot yhdistettyinä voisivat tuoda päiviin uusia ulottuvuuksia ja ehkäpä sitä' kautta tulevat teinit ja aikuisetkin osaisivat suhtautua paremmin elämän monimuotoisuuteen, erilaisuuteen, vanhuuteen ...
mielipiteisiin ....

mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Re: Päiväkoti

Viesti Kirjoittaja mape » 20 Loka 2013, 18:50

Kiitos Martta hienosta kommentista ja ideasta. Liian usein tällaiset rakennusprojektit toteutetaan sijaintinsa puolesta ilman syvempää pohdintaa hyötyjen ja haittojen suhteen. Mielestäni olet niin oikeilla jäljillä, kuin vain olla voi. Voi kun saisimmekin jo suunnitteluvaiheessa päättäjät ajattelemaan asioita tulevaisuuden, ihmisten ja hyötyjen kannalta, eikä aina jonkun virkamiehen päähänpiston tai helpomman tien kautta... Mainitsemasi alue olisi varmasti pohdinnan arvoinen ja kannatan ehdottomasti hienoa ideaasi. Hyödyt mainitsitkin varsin kattavasti. Arvoihin perustuvaa kehitystä tulisi mielestäni kunnassamme ehdottomasti suosia.. se on "ihmistä lähellä" olevan kunnan tunnusmerkki. Meiltä täällä"viulupitäjässä" sellainen tunnusmerkki on hetkellisesti ollut hieman hukassa. Omasta mielestäni päiväkodin sijainti tulee miettiä tarkoin. Käytännöllinen sijainti sisältää ainakin seuraavat asiat; Hyvä kulkuyhteys, rauhallisuus, turvallisuus, monipuolinen toimintamahdollisuus sijaintinsa puolesta(esim. Martan idea) ja tietenkin on ehdottoman tärkeää ottaa huomioon kunnan muu rakennuskanta ja sen mahdollinen kehitys. Päiväkodin naapurissa ei lakiemme mukaan saa mitä tahansa toimintaa harrastaa. Uuden päiväkodin sijainnin suunnittelussa tulee ottaa mielestäni etukäteen huomioon, että sen sijainti ei saa missään tapauksessa estää muita kunnan yksikköjä kehittymästä. Tarkoitan tällä sitä, ettemme nyt paukaise hienoa ja tärkeää rakennusta harkitsemattomasti jonnekin, jossa se estää tulevaisuudessa muun kunnalle tärkeän toiminnan kehittämistä ja pahimmassa tapauksessa tuhoaa alleen jotain, jo olemassa olevaa hyödyllistä... Koska päättäjillä on nyt hyvää aikaa suunnitella paras mahdollinen sijoituspaikka, toivoisin, ettei tätä tärkeää asiaa nyt hutiloiden viedä maaliin. Kaipaisin asialle ammattilaista, joka kykenee lukemaan kuntamme infran järkevästi. Lisäksi toivoisin mielipiteitä ja ideoita niiltä perheiltä, joita tämä asia koskettaa nyt ja tulevaisuudessa.

Mauri Peltokangas

jokilaakso
Viestit: 47
Liittynyt: 13 Tammi 2013, 20:33

Re: Päiväkoti

Viesti Kirjoittaja jokilaakso » 21 Loka 2013, 19:09

Rakennus- ja asemakaavassa on määritelty tarkasti maankäyttö kaava-alueella. Voimassaolevan ja lainvoimaisen kaavan mukaan on kunnan rakennettava myös julkiset rakennukset. Kaavoja on eritasoisia kuten seutukaava, yleiskaava jne. Kaavan laatiminen on työläs ja kallis prosessi. Asemakaavassa on tarkasti määritelty kuinka kaava-alueilla rakennetaan ja toimitaan. Kaavassa on määritelty mm. liikennealueet, teollisuusalueet, pientaloalueet, kerrostaloalueet, virkistysalueet, viheralueet ja julkisten rakennusten alueet kuten koulut ja virastot. Kaavaa laadittaessa on tarkasti otettu huomioon yhteiskunnan ja eri toimintojen tarpeet, kaavan sisällöstä on aikoinaan kunnassa käytyläpi perusteellinen käsittely ennen kuin se on hyväksytty ja vahvistettu ja se on aikanaan saanut lain voiman. Lisäksi kaavamääräyksillä on tarkennettu kaavan sisältöä kuten rakennusoikeuksia, etäisyyksiä jne. Kaava laaditaan jopa kymmenien vuosien tarpeita silmällä pitäen ja sitä on tarkoitus toteuttaa ja vain poikkeustapauksessa on syytä muuttaa kaavaa.

Pyydän Mapea selvittämään ja kertomaan missä Kaustisen asemakaavassa on julkisten rakennusten alue, jonne päiväkoti on sijoitettava ja perustelu sille miksi se paikka ei kelpaa. Muussa tapauksessa keskustelu täällä on turhaa, ellei tiedetä mistä keskustellaan. (Itse en jostain syystä saa auki Kaustisen kaavaa netissä)

Ei Vetelissäkään aina ole päästy kaava-asioissa toteuttamaan tarkoituksenmukaisuutta; esim. vanhainkoti olisi ollut tarkoituksenmukaista sijoittaa hautausmaan viereen, jolloin voitaisiin päivittäin astia sen valoisan tulevaisuuden, joka meitä kauniissa kalmistossa odottaa.

mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Re: Päiväkoti

Viesti Kirjoittaja mape » 21 Loka 2013, 20:36

Vain poikkeustapauksissa on syytä muuttaa kaavaa "jokilaakso". Aivan oikein. Loistavaa luetun lakitekstin tulkintaa ! TÄMÄ ON NYT SE POIKKEUS TAPAUS ! Kerroit meille hienosti nuo YK, SK jne.. löytyy myös esim. UK ja VK, joille alueille olisi uusi koulu tullut, jos se olisi rakennettu tien toiselle puolelle. Kyseisille alueille ei ole tarkoitettu koulurakennusta rakennettavaksi kaavaa laadittaessa. Virkamiesten mukaan asia olisi ollut kuitenkin erittäin yksinkertainen ratkaista ja järjestää. Ainakin valtuustosalissa näin todettiin (voi tarkistaa videolta). Miksi siis ei nyt poikkeustapauksessa voitaisi kaavamuutosta tehdä ? Pyydät minua selvittämään Kaustisen asemakaavassa julkisten rakennusten alueen. KVG kyllä se aukeaa.. Mietiskelet myös, että muussa tapauksessa keskustelu on turhaa, koska täällä ei kertomasi mukaan tiedetä mistä puhutaan. Puhumme päiväkodista, se on kuule sellainen julkinen rakennus jossa sijaitsee lasten päivähoitopalvelut ja mahdollisesti kaikki muukin asiaan liittyvä... Keskustelu aiheesta on todellakin paikallaan ja asia kuuluu kaikille kuntalaisille, vai olenko väärässä ? Peräät myös jotain ihme selitystä minulta nimimerkkisi takaa :), ilmeisesti oman kuvitelmasi pohjalta. En ole toistaiseksi maininnut täällä keskustelussa mitään eksaktia paikkaa kaava alueella minne päiväkoti ei mielestäni kuulu. Avaan kyllä aikanaan omankin mielipiteeni asiasta, mutta en pyynnöstäsi, koska en vieläkään tiedä kenelle vastaan. Mielestäni tuo hautausmaa kevennyksesi oli erittäin mauton, eikä sovi muutoin hienoon kirjoitustapaasi. Tämähän on tietenkin vain minun mielipiteeni. Päiväkotikeskustelua on syytä käydä, koska sen suunnittelu etenee nopeasti, vaikka toteutus ja rakentaminen aikaa vielä varmasti ikävä kyllä viekin. Areena pois ja PK tilalle.. provosoidaanpa vaikka näin :) nimittäin jokilaakson rivienvälistä kertoma kaava alue ei ole siitä montaakaan kymmentä metriä...oliskohan vaikka itään päin.. menee sitten monta asiaa kerralla päin persettä, niin kuin yleensä on hutiloidessa tapana ! Arvaillaan ja jutellaan lisää aihe on akuutti.

Mauri Peltokangas

julang
Viestit: 54
Liittynyt: 03 Helmi 2008, 13:36

Päiväkoti

Viesti Kirjoittaja julang » 22 Loka 2013, 09:25

Oma ajatukseni päiväkodin paikasta olisi ehkä seuraava:
Uusi päiväkoti rakennettaisiin vanhan Kinon taakse, ja samalla Kinon liittymä poistettaisiin kokonaan ja kulku alueelle tulisi musiikkilukiolle vievää tietäpitkin?
Rakenettaessa uutta tilaa olisi mietittävä myös hiukan pidemälle kuin mikä on nykytilanne ja tarve, eli mikä on tilojen tarve esim 10 vuoden kuluttua ja missä suurin osa hoitoa tarvitsevista lapsista asuu?
Eli pitäisi saada hoitopaikka mahdolisimman keskelle käyttäjiä?

Päättäjien olisi mietittävä ehkä kaiken hoitojärjestelyn keskittämistä saman katon alle niin vuorohoito, päivähoito yms?
Kunnan on varmasti jatkossa aloitettava keskustelut koskien keskuskeittiön sijaintia ja ala-asteen? Koska senkin rakennuksen käyttöaika alkaa tulla tiensä päähän piakkoin? Eli jos saadaan kaikki jollakin tavoin kohtuullisesti toistensä läheisyyteen toiminnot tukevat toisiaan, samoin tilat tukevat toisiaan, ja ehkä silloin kustannuksetkin pysyvät järkevällä tai siedettävällä tasolla jatkossa?

Samoin on mietittävä itse rakennuksen ja tilojen vaatimuksia perustuen lakiin ja peilattava niitä suosituksiin jotka ovat todellakin vain suosituksia?
Tällä en tarkoita että rakennetaan minivaatimuksien mukainen vaan että ei tehdä ihan sitä kalleinta versiota ja ei halvita vaan paras ja kustannustehoikkain mihin rahkeet kunnalla riittää.

Samalla voidaan miettiä myös itse Kinon kohtaloa onko se tullut tiensä päähän rakennuksena, vaikka sillä on valtava tunne ja muistoarvo, onko se silti jatkossa taloudellinen rasite, ja saadaanko siitä korjaamalla tilaa johonkin käyttöön ja mikä on korjaamisen tai uudistamisen kustannukset verrattuna purkuun ja uuden rakentamiseen? Nämä ovat vaikeita kysymyksiä mutta jos päätöksiä ohjaavat VAIN tunneasiat ei se ehkä ole taloudellisesti se paras ratkaisu?
Tasapaino vanhan säilyttämisessä ja uuden rakentamisessa on haastava koska oikeat kustannukset selviävät vasta kun kaikki on valmista, samoin kuin esim. remontin onnistuminen?

Vanha päiväkoti olisi mielestäni oivallinen paikka asuinrakentamiselle, koska alueella on jo nykyiselläänkin asunrakennuksia ja on profiloitunut siihen. Se miksi se aikoinaan tuohon paikalle tehtiin oli pitkälti kait että suurin osa käyttäjistä asui lähialueella, joten oli luonnollinen valinta sijoituspaikaksi? Nyt ehkä on tilanne muuttunut vuosien saatossa.

Olen itse edelleen sitä mieltä että jos uuden yläkoulun rakentaminen olisi päätetty tehdä eri paikaan(olisi se sitten ollut mikä hyvänsä) kun nyt tuleva, olisi jatkossa voitu keskittää kaikki lapsia koskevat palvelut samoille alueille, niin Päivähoito, ala-aste, kuin ylä-aste ja ruokahuolto näille kaikille? Valitettavasti nykyinen sijanti ei tätä ajatusta omasta mielestäni mahdollista kokolaajuudessaan tontin koosta ja sijainnista johtuen. Tosin se oli päätös joka on jo tehty ja siihen on kaikkien tyytyminen ja yhdessä edettävä niinkuin on päätetty.

Kaava kysymykset ovat helppoja koska kunnalla monopoli kaavoituksessa kunhan se ei mene Osayleiskaavan periaatteiden kanssa ristiin? Ja sekin voidaan muuttaa mutta prosessi pidempi?
http://www.kaustinen.fi/PDF/KK_osayleiskaava.pdf

Kaikenkaikkiaan olen itse sitä mieltä että kun tärkeitä päätöksiä tehdään on eri vaihtoehdoista keskusteltava avoimesti ja vaikka jotkut ideat ovatkin ehkä outoja tai heiluttavat periaatetta " koska asiat on aina näin olleet" ei se saa estää heittelemästä villejäkin ideoita? Mutta jonkun torppaaminen siksi että koska minusta näin tuntuu tai joku maisema muuttuu ovat hiukan arveluttavia?

Jos kuntaan mahdollisesti muuttua suunnitteleva etsii tietoa kunnasta hän ainakin sivuston http://www.kaustinen.fi sivustolla etsii seuraavia asioita tässä järjestyksessä:
1 Päivähoito / koulut
2 Asuminen
3 Palvelut

ja näihin meidän olisi vastattava?
Jussi Lång
010505 9525
FI-69600 Kaustinen

s.makela
Viestit: 38
Liittynyt: 29 Touko 2012, 12:19

Re: Päiväkoti

Viesti Kirjoittaja s.makela » 23 Loka 2013, 22:50

Päiväkoti voitaisiin sijoittaa vaikkapa kansanopiston läheisyyteen.Minun mielestä kaiken ei tarvitse olla keskustan hälinässä.Pääsääntöisesti kaikki kuitenkin autolla kuljettaa lapsensa tänäpäivänä.Onhan sinne opistolle asti melken tehty jo kallis rinnakkaistiekin.Opiston tiloja voisi hyödyntää varmaan jossakin määrin.On siellä ruokalakin.Mikä parasta lapsille rauhallinen luonto metsäpolkuineen olisi ihan vieressä.Kannattaa varmaan tehdä ihan vaikka kysely kuntalaisilta minkä he kokisivat parhaaksi paikaksi.Tv.Sami

urmy
Viestit: 26
Liittynyt: 30 Huhti 2012, 20:20

Re: Päiväkoti

Viesti Kirjoittaja urmy » 27 Loka 2013, 00:22

Minulla ei ole päiväkodinsuhteen mitään "lellikkipaikkaa". Martan näkemykset asiasta lämmittävät kovasti mieltäni. Myöskään menneisiin päätöksiin lienee turha haaskata kenenkään ruutia. S.Mäkelän innoittamana esitän Markkulan huomioonottamista asiasta keskusteltaessa. Kinon alueen pyhittäisin lukion tuleviin tarpeisiin. Itse rakennus tulisi hyödyntää elinkaarensa loppuun yhteiseksi hyväksi kuntalaisten hyväksi! Meillä on riittävästi kiinteistöjä joita emme kustannussyistä pysty purkamaan, hajoittamaan. Urpo Myllymäki

Korppi
Viestit: 16
Liittynyt: 25 Loka 2012, 15:26

Re: Päiväkoti

Viesti Kirjoittaja Korppi » 27 Loka 2013, 08:26

Tässä omat ajatukset pariin asiaan, joista keskustellaan kylillä.

Päiväkoti: Neuvottelua Vetelin kanssa ja yhteinen päiväkoti Markkulan alueelle.

Hammashoito: Hammashoito Tunkkarille ja lisänä hammashoitobussi, jolla hoidetaan kaustislaisten koululaisten hampaat "paikanpäällä". Tunkkarille on 7 km matka, ei saa olla kynnyskysymys.

Teemu Korpiaho

mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Re: Päiväkoti

Viesti Kirjoittaja mape » 04 Marras 2013, 16:37

Päiväkodin sijainti on oleellinen asia kunnan tulevaisuusinfran kannalta. Keskustelussa on noussut esiin mielestäni hienoja ideoita. Markkula olisi alunperin ollut minunkin mielessäni yhtenä hyvänä vaihtoehtona, kuten korppi erittäin hyvillä ideamausteilla asian tuo esiin.. mutta Markkulan tarjoamia mahdollisuuksia ei olla tutkittu perinpohjaisesti. On jupistu ja laapatettu, kuinka sen rakennukset ovat ehkä kelpaamattomia päiväkotitoimintaan,,,, Asiaan ei kuitenkaan ole mielestäni perehdytty siten, kuin olettaa saattaisi ja olisi ollut viisasta ja tarpeen. Arveluttavaa kaikenkaikkiaan on se, että jokut rakennukset tuomitaan kelpaamattomaksi vain musta tuntuu periaatteella ! Uusi ja nykyaikainen rakennus tietenkin peittoaa käyttöominaisuuksillaan kaiken vanhan ja onkin suotavaa, että Kaustisen lapset saavat parhaan mahdollisen paikan päivän leikkeihin. Sen sijainti ei ole mielestäni ydinkeskustassa, vaan kuten S.Mäkelän ideassa tulee selkeästi ilmi rauhallinen sijainti ja luonnon läheisyys on erittäin tärkeää. On ollut olemassa työryhmä. jossa itsekin istun, mutta jonka toiminta ei ole johtanut mihinkään. Sitä moitin. En kyllä toisaalta ihmettele yhtään, koska eräs työryhmässä ollut erittäin kokenut henkilö ei ollut kokouksen aikana omien puheittensa mukaan huomannut 2x2 metriä kokoluokkaa olevaa asiaan liittyvää rakennuspiirustusta seinällä kokouksen aikana... ihmettelen miksi tällainen henkilö yleensä hakeutuu moiseen työryhmään jos kokouksiin ei vaivauduta tulemaan silmät auki ja asioista kiinnostuneina. Uuden kannalle kallistun heti, kun kunnan rakennuskanta on kartoitettu. Kunnanhallituksen nimeämän rakennuskartoitustyöryhmän tulisi vaan ensin kokoontua siihen viralliseen järjestäytymiskokoukseen, missä todettaisiin ryhmän työjärjestys ja muut protokollan mukaiset perus-asiat. Tätä kokouskutsua odotan yhä. Kaksi mielestäni mitään sanomatonta juttutuokiota on kyllä jo takana päin. Koen tällaisen toiminnan jokseenkin arveluttavaksi ja osaltaan se näyttää asioiden hoitamisen kyvyn ja tason. Kukin vetäkööt omat johtopäätöksensä. Jatketaan keskustelua... Markkula, Opistonmäki, Vanhainkodin läheisyys, Kinon alue tai jotain muuta ? löytyykö ideoita. Jos löytyy, ne pitää ehdottomasti nyt kertoa päättäjille eteenpäin. Mitä enemmän vaihtoehtoja on sitä varmemmin paras paikka aikanaan uudelle päiväkodille löytyy... Eihän sitä olla vielä päätetty sijoittaa minnekään... vai onko ? Muistetaan kuntastrategian kohta: rehellisyys ja avoimuus asioiden hoidossa... sitä peräänkuulutan voimakkaasti.

Mauri Peltokangas

Vastaa Viestiin