Jätehuolto kaksi-pönttöjärjestelmä kuntaamme ????

Aluekehitykseen liittyvää keskustelua seutukunnassa. Tarkoituksella erikseen laitettu alue jotta päättäjien on helpompi löytää kehitysideat yms. täältä.
mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Jätehuolto kaksi-pönttöjärjestelmä kuntaamme ????

Viesti Kirjoittaja mape » 25 Helmi 2015, 11:08

Keskusta ajaa selkeästi kuntaamme kaksipönttöjärjestelmää... tästä tulee kuluttajille, eli kuntalaisille huomattavia lisäkustannuksia, sekä on vaarana, että alueelliset yrittäjät kilpailutetaan pihalle valtakunnallisten suurytiöitten toimesta. Perussuomalaiset vastustavat tällaista kustannuksia korottavaa turhaa toimintaa vankasti. Edellisen valtuustokokouksen 05.02.2015 jälkeen oli tiedotustilaisuus valtuutetuille kaksi-pönttöjärjestelmän vaikutuksista jätehuollon kustannuksiin ja käytäntöihin kunnassa. Esitelmän ja tietopaketin oli tullut kertomaan alan asiantuntija, jätelautakunnan vpj. Vaikka valtuutetuille kerrankin tarjottiin mahdollisuus saada eksaktia tietoa vireillä olevasta asiasta, keskustan "rivi" valtuutetut poistuivat kaikki välinpitämättöminä,, (joutuipa allekirjoittanut taas häpeämään keskustavaltuutettujen käytöstä) paikalle jäi 4 keskustan puheenjohtajistosta myötätunnosta asiaa kuuntelemaan. PS valtuutetut jäivät kaikki, koska asia on tärkeä ja ajankohtainen ja koska vierailulle oli saapunut ulkopuolinen asiantuntija. Tässä näkyy, kuinka kuntalaisten asiat tosipaikan tullen ketäkin kiinnostaa.

Mauri Peltokangas
Viimeksi muokannut mape, 01 Maalis 2015, 19:08. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Tapani Pollari
Viestit: 195
Liittynyt: 19 Touko 2014, 13:23

Re: Jätehuolto kaksi-pönttöjärjestelmä kuntaamme ????

Viesti Kirjoittaja Tapani Pollari » 26 Helmi 2015, 11:09

Keskusta on ottanut "paskajutut" omakseen.

Oli sitten kyseessä mummon paskahuussi tai sitten jätteet.

Aika välinpitämätöntä porukkaa jos kerran tuo Maurin juttu paikkansa pitää, ja miks ei pitäis.
Tämä pitää kyllä saada kaikille kuntalaisille tiettäväks, miten paikalliset keput kuntalaisten asioita hoitaa.

Olis kirveelle töitä tuossa porukassa.. ÄRRÄPÄRRÄ kun en kiroilla osaa.

Tapani Pollari
Viestit: 195
Liittynyt: 19 Touko 2014, 13:23

Re: Jätehuolto kaksi-pönttöjärjestelmä kuntaamme ????

Viesti Kirjoittaja Tapani Pollari » 26 Helmi 2015, 11:11

Tietääkö esimerkiks virkkalalaiset ja järveläläiset paljonko on tullu paskaputki maksamaan teille?

mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Re: Jätehuolto kaksi-pönttöjärjestelmä kuntaamme ????

Viesti Kirjoittaja mape » 01 Maalis 2015, 20:44

Tämän asian ympärillä on toimittu muutoinkin sangen omituisesti... kunnanjohtaja infosi mediassa, että Kaustinen siirtyy kaksipönttöjärjestelmään, vaikka asiaa ei oltu varsinaisesti päätetty ?? pöytäkirjoista voidaan todeta, että on annettu tiedoksi Ekorosk Oy:n esitys ja sen mukana tullut lobbausliipalaapa... kyseinen lausunto tuli tiedoksi (ilman varsinaista päätösesitystä puolesta tai vastaan) hyväksyttiin mutta jäätiin odottamaan lisäselvityksiä... Näin olen ymmärtänyt.. En vaan käsitä, miten pöytäkirjassa voi olla hyväksytty päätös jostain, mistä on samaisessa pöytäkirjassa päätetty odottaa lisäselvitystä :) :) :) ??? Kaustisella näköjään voi :) :) :)

KP:n uutisointi asiasta; "Jätelautakunnan jäsenten äänestys noudatti pitkälti kuntien kannanottoja. Palautuksen puolesta äänestivät Kokkolan kaksi edustajaa sekä Pedersören, Vetelin, Uudenkaarlepyyn ja Kauhavan edustajat. Asian olisivat nyt halunneet ratkaista Kaustisen, Kruunupyyn, Evijärven, Pietarsaaren ja Luodon edustajat." Tästä voidaan todeta, että Kaustisen edustaja Hanhikoski (kesk) äänesti kahden pöntön puolesta .. !! oliko Kj infonnut Hanhikoskelle, että asiasta tulee lisäselvitystä vai jäikö Kj:lta tärkeä tieto edustajallemme kertomatta ?? Mikäli on jättänyt kertomatta.... miksi ?? missä lukee, että kuntamme kanta on Kj:n mediassa "etukäteen" antaman ilmoituksen mukainen ???

Näillä näkymin voitte alkaa rakentelemaan katoksia toiselle roskapöntölle,,,, Ainakin, jos Kaustisen kunnanjohtajan selkeää tahtotilaa lukee.... Hän on jo julkisuudessa ilmoittanut asian Kaustisen osalta.... mielestäni ilman varsinaista valtuutusta ilmoitukseensa.

Asiasta väännetään taas Ma 02.03.2015 KH:n kokouksessa... kuntalaisten edun nimissä asiasta jätettiin oikaisuvaatimus, jonka tarpeellisuus on jo etukäteen esityslistan mukaan vesitetty !! on tämä erikoinen paikka... katsokaapa nyt ihan tuota asiallista vaadetta...
Kokouksen esityslistan mukana oleva oikaisuvaatimus; http://dynastyweb.kase.fi/kaustinen/kok ... 1436-4.HTM

Tämä päätöksentekoprosessi kannattaa seurata loppuun saakka :) voiko sen tehdä nauramatta selviää huomenna illalla ....

Mauri Peltokangas

jokilaakso
Viestit: 47
Liittynyt: 13 Tammi 2013, 20:33

Re: Jätehuolto kaksi-pönttöjärjestelmä kuntaamme ????

Viesti Kirjoittaja jokilaakso » 08 Maalis 2015, 11:12

Jäteasiat on Suomessa hoidettu hyvin. Jätehuollon rungon muodostavat säännöllinen keräily kiinteistöiltä ja hyötykäyttöasemat, jossa on tarkka lajittelu. Kotitalousjätteen lajittelu kahteen pussiin mustaan ja valkoiseen ei ole tätä päivää. Lajittelu ei edes lähtöpisteessä ole kaikilta osin asiallista. Lisäksi kuljetuksen aikana pussit aukeavat ja hajoavat. Purkupaikalla jäte on melkoista moskaa, ala sitä sitten koneellisesti lajittelemaan kahteen osaan.

Oikea tapa on lajitella syntyvä jäte suoraan sen syntypaikalla. On erityisesti huomattava, että jätettä ei synny yhtään enempää vaikka se kiinteistöllä lajitellaan biojätteeksi ja energiajätteeksi. Biojäte on tyhjennettävä haju- ja terveydellisistä syistä kahden viikon välein oli astia täynnä tai vajaa. Energiajäteastia voidaan tyhjentää tarpeen mukaan eli vain silloin kun se on täynnä. Astioiden koko määräytyy tuotettavan jätteen ja veloitettavien taksojen (astian koko ja tyhjennyskerrat) mukaan, joten kannattaa laskea kiinteistölle edullisin vaihtoehto.

Kannattaa tarkkaan lukea naapurikuntamme Vetelin teknisen lautakunnan vastaavaa asiaa koskeva valmistelu. Siitä on luettavissa kustannukset ja muut perustelut.
http://dynastyweb.kase.fi/veteli/kokous/20151307-5.PDF

Kaustisen kunnanhallitus antoi mielestäni asiassa oikean lausunnon. Kaustisen Perussuomalaiset ovat tässäkin asiassa kuten niin monessa muussakin täysin tunkiolla.

Eduskuntavaalit ovat tulossa. Vaikka tämä ko. asia ei ole valtakunnallinen asia, kuvastaa se eri puolueiden kykyä hoitaa yhteisiä asioita. Näillä puolueiden soppateltoilla kannattaa Kulpakolta ja kumppaneilta kysyä perusteluita siihen, miksi yksilaatikkojärjestelä on parempi kuin kaksilaatikkojärjestelmä. Jos tähän kysymykseen ei tule täysin perusteltua ja asiallista vastausta, ei tällaista puoluetta, jonka toiminta perustuu täysin vain muiden puolueiden tekemien päätösten vastustamiseen, kannata kenenkään äänestää.

mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Re: Jätehuolto kaksi-pönttöjärjestelmä kuntaamme ????

Viesti Kirjoittaja mape » 08 Maalis 2015, 11:39

jokilaakso.... Kaustisen Perussuomalaiset ovat täsmälleen samaa mieltä, kuin jätelautakunnan enemmistö. 6-5 tuloksella haluttiin lisäselvityksiä. Vetelin edustajakin kääntyi äänestäessään jätelautakunnassa Kaustisen Perussuomalaisten kanssa samalle linjalle... ??? onko siis sekä Kaustisen Perussuomalaiset, Vetelin edustaja ja jätelautakunta täysin tunkiolla halutessaan asiat selvitettäväksi eikä hutiloiden päätettäviksi, kuten Kaustisen Keskustalla on tapana... esimerkkejä ei liene tarpeen listata !

Heh... kysyn seuraavalla kerralla valtuustossa kun vierailen keskustan ryhmän mielipiteen täysin perusteluin, miksi kaksipönttöjärjestelmä on parempi kuin yksipönttöjärjestelmä. Mikäli Kaustisen keskustan ryhmän pj ei osaa perusteellisesti sitä selvittää voimme vetää johtopäätökset :) ei keskustan ryhmää kiinnostanut pätkän vertaa koko asia, kun siitä oli tietoa tarjolla.

Hienoa, että otit eduskuntavaalit esiin.... olen täsmälleen samaa mieltä ! tämä kuvastaa sitä miten asioita hoidetaan... hutiloidaanko kepulaisittain vai halutaanko asiat tehdä järkevältä pohjalta ja valmiiksi valmisteltuina ja mietittyinä kuntalaisten edun mukaisesti, kuten Perussuomalaiset tässäkin asiassa haluaisivat .... lisää tietoa, kuten jätelautakuntakin halusi !!

Keskustalla on kiire tumpeloimaan taas...
Kepu pettää aina ei selvästikkään tässäkään kohtaan ole väärä analyysi.. :)

Onneksi jätelautakunta toimi viisaasti vaatiessaan lisäselvityksiä, kuten Kaustisen Perussuomalaisetkin halusivat. Perussuomalaisten mielestä on viisasta tehdä varsinaisia päätöksiä vasta nyt saatavien lisäselvitysten jälkeen. oli ratkaisu sitten mikä tahansa.

Äänestäjä... Anna äänesi järkevälle pohjalle. Asiat on ensin selvitettävä. sitten vasta kuntalaisten kukkarolle.. ei päinvastoin, kuten kepu tekee... AINA.

Mauri Peltokangas
Viimeksi muokannut mape, 08 Maalis 2015, 13:03. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Tapani Pollari
Viestit: 195
Liittynyt: 19 Touko 2014, 13:23

Re: Jätehuolto kaksi-pönttöjärjestelmä kuntaamme ????

Viesti Kirjoittaja Tapani Pollari » 08 Maalis 2015, 12:16

Sovittaisko niin että keput maksaa erotuksen siitä mitä hinta nousee jatkossa jos nousee.

Alpialla mahtaa olla paksu kukkaro :)

mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Re: Jätehuolto kaksi-pönttöjärjestelmä kuntaamme ????

Viesti Kirjoittaja mape » 08 Maalis 2015, 13:08

Heh... ei ne Tapani vastuuta kanna täällä kuntatasolla. Tässäkin nähdään selkeästi, kuka haluaa selvittää vastuullisesti asiat kunnolla, ennen päätöksentekoa... Jätelautakunta haluaa... Kaustisen Perussuomalaiset haluaa. Suomessa on toimiva ja hyvä jätehuolto nyt ja tulevassa. Jätelautakunta päättää aikanaan selvitysten jälkeen mihin suuntaan mennään. Kepu olis halunnut laput silmillä vaan tunaroida taas :) Onko yllätys kenellekkään enää ? Kuntalaisten kannattais oikeasti nyt tarkastella päätöksentekoprosessin kulkua... Kuntavaaleissa tulevaisuudessa on mahdollisuus muuttaa tämä tumpelointikulttuuri vastuullisempaan parempaan.....

HYVÄÄ NAISTENPÄIVÄÄ kaikille naisille.. :)

Mauri Peltokangas
Viimeksi muokannut mape, 08 Maalis 2015, 13:41. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Re: Jätehuolto kaksi-pönttöjärjestelmä kuntaamme ????

Viesti Kirjoittaja mape » 08 Maalis 2015, 13:29

jokilaakso kirjoitti:
Eduskuntavaalit ovat tulossa. Vaikka tämä ko. asia ei ole valtakunnallinen asia, kuvastaa se eri puolueiden kykyä hoitaa yhteisiä asioita. Näillä puolueiden soppateltoilla kannattaa Kulpakolta ja kumppaneilta kysyä perusteluita siihen, miksi yksilaatikkojärjestelä on parempi kuin kaksilaatikkojärjestelmä. Jos tähän kysymykseen ei tule täysin perusteltua ja asiallista vastausta, ei tällaista puoluetta, jonka toiminta perustuu täysin vain muiden puolueiden tekemien päätösten vastustamiseen, kannata kenenkään äänestää.
Vastaanpa vielä jokilaaksolle tuohon... :) Tervetuloa teltoille ja muutenkin milloin vain juttelemaan :) kyllä tähänkin asiaan löytyy vastaus välittömästi, kuten ihan kaikkeen muuhunkin, jos vain tullaan reilusti juttelemaan !! Jäteasiassa vastaamme, että nyt asiasta tulee lisäselvitykset, kuten halusimme ja jätelautakuntakin halusi.. :) kun olemme ne saaneet voimme edetä demokraattisesti päätöksentekoon. jokilaaksolla tuntuu olevan hiukan tuo asioiden seuraaminen hakoteillä ja laput vankasti silmillä :) kyllä PS on julkaissut ohjelmansa ja vaihtoehtonsa eri asioihin koko kansan luettavaksi jo aikaa... miten keskustan laita ? missä esim. kepulaisten maahanmuuttopoliittinen ohjelma ?? ym ym.... voi hyvä veli... puhu sitten kun olet viisastunut ja valistanut itseäsi tutustumalla olemassa oleviin vaihtoehtoihin ja perusta juttusi johonkin muuhun, kuin omaan pelkistettyyn mielipiteeseesi... Jäteasioista tuli mieleeni, että miten paskalakialoitteenne jaksaa :) Toivon mukaan yhdessä Keskusta ja Perussuomalaiset saavat laittaa Suomen kuntoon tulevalla kaudella... menestystä vaaleihin kaikille ehdokkaille (myös keskustaan) oma mies nyt pilaritaloon Kaustiselta, että heilahtaa... Kaustislaiset voivat nyt näyttää mallia miten yhteisöllisyys maaseudulla toimii. Ääni Markolle !

Mauri Peltokangas

julang
Viestit: 54
Liittynyt: 03 Helmi 2008, 13:36

Re: Jätehuolto kaksi-pönttöjärjestelmä kuntaamme ????

Viesti Kirjoittaja julang » 09 Maalis 2015, 13:30

Lukasin tuossa Vetelin pöytäkirjan ja mietin mitä käytännössä vaikuttaa.

Katselin omaa nykyisestä systeemistä tulevaa laskua ja kuukausitasolla keskiarvo kustannus on noin 20€/kuukausi? (sis.kuljetuksen ja ALV 24%)
Mielestäni aika kohtuu korvaus että joku hoitaa roskat pois ja käsittelee sen edes jotenkin paremmin kuin pelkästään viemällä kaatopaikalle yhteen kasaan?

Jos 2-pönttöön siirtyminen muuttaa kustannuksia +-10% ylös tai alas ei se ole kovin paha?
Muutos maksimissaan olisi kuukusitasolla 22€ max tai 18€ min
Sitten pitäisi kotitalouteen ostaa toinen jäteastia joka 240 litrasena maksaa noin 50€/kpl halvimmillaan sekin kerta investointi?
Tietenkin roskakatosta pitää mahdollisesti laajentaa jolla sellainen on ja siitä pikkuisen kuluja :D

Se miten vaikuttaa muihin kuin kotiatalouksiin on eri asia... esim vuokra-asumiseen, yrityksiin?

Avoin kohta on kuitenkin kuljetuskustannusten mahdollinen nousu kun tulee 2 eri tyhjennyskertaa?
Ehkä sellainen asia mitä kannattaa miettiä jatkossa jos mentäisiin 2 astiaan on se, että kannattaako tyhjennyskertoja muuttaa eri astioille?
Koska jos biojäte olisi jatkossa omassa astiassaan sen voisi tyhjentää useammin ihan haju ja terveyshaittojen takia, mutta energiajäte astian tyhjennysväliä voisi jopa pidentää lähinnä siksi koska se ei enään täyttyisi nykyistä tahtia?

Ja kun itse kuskaa kierrätykseen mahdollisimman paljon ei energiäjäte astiakaan täyty niin nopeaa, se on onneksi vielä ilmaista yksityisille :)
Jussi Lång
010505 9525
FI-69600 Kaustinen

Vastaa Viestiin