Kaustisen Musiikkilukion ympäriltä...

Aluekehitykseen liittyvää keskustelua seutukunnassa. Tarkoituksella erikseen laitettu alue jotta päättäjien on helpompi löytää kehitysideat yms. täältä.
mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Kaustisen Musiikkilukion ympäriltä...

Viesti Kirjoittaja mape » 05 Kesä 2015, 01:12

Olen erittäin huolestunut lukiomme tulevaisuudesta. Seuraan asiaa erittäin läheltä toimiessani lukion johtokunnan vara-puheenjohtajana ja sivistyslautakunnan jäsenenä... Lukiomme on hieno ja erityisen huomion arvoinen kaikilta osin. Perinteet ja maine on toistaiseksi kiitettävää tasoa... mutta muutama asia on alkanut nyt askarruttamaan minua, kun olen muutaman vuoden seurannut nykyistä kehitystä ns. vierestä.... On todettava, että oikeita asioita on tehty paljon mutta mielestäni tarkkailun arvoinen juttu on selkeästi päätöspöytäkirjoista nyt luettavissa.... miksi lukion opettajahaku oli tänä vuonna laitettu siten, että poikkeuksellisesti tänä vuonna haettiin vain määräaikaisiin virkoihin opettajia ?? .. emme saa määräaikaisiin tehtäviin koskaan valtakunnallisesti parasta ja pätevintä opettajamateriaalia vaikka sitä olisi mahdollisesti tarjolla. Määräaikaiseen tehtävään pätevä ammattilainen ei juuri koskaan hae ! Hypoteettinen arvaukseni ei ole miellyttävää luettavaa mutta katson aiheelliseksi tuoda asian esiin, koska mielestäni oppilaitten etu on aina tärkein ja se on otettava kaikessa huomioon ensimmäisenä prioriteettina.

Opettajavalinnat aiottiin laittaa tänä vuonna sisäiseen hakuun ??? miten voidaan ylipäätään edes ajatella moista ??? näin kuitenkin alunpitäen oli tarkoitus. Otin asian esiin ja huusin kuin pasuuna vastaan tuota mielestäni idioottimaista ajatusta. Sisäinen haku Kaustisen kokoisessa kunnassa tarkoittaa siis sitä, että samat pedagogisesti epäpätevät musikaalisesti lahjakkaat (ihmisinä upeat ja mukavat) opettajat jatkavat toimessaan. ( mielestäni tämä taisi olla selkeästi rehtorin toive ) onko se lukiomme parhaaksi, että meillä ei ole pedagogisesti päteviä opettajia ?? ei ole ! joku kehtasi väittää minulle, että Suomesta ei löydy opettajan papereilla olevia henkilöita, jotka osaavat opettaa esim. kitaran, pianon, viulun ja basson soittoa !!:) voi hyvää päivää sanon minä !!! Lukiomme tasoa kehutaan. esim. valtuustolle on kerrottu, kuinka valtakunnallisesti ja pedagogisesti tasokas opetus meillä on.... vaikka suuri osa opettajakunnasta on epäpätevää ainesta... en tarkoita tällä, että opetustehtäviin valitut henkilöt olisivat mitenkään asiasta vastuussa tai tehtävissään epäonnistuneet mutta jos kehutaan lukion pedagogista opetustasoa ja samaan aikaan opetuksen suorittaa " jokseenkin tarkoitushakuisesti" pedagogisesti epäpätevät opettajat, ollaan kaukana pedagogisesti tasokkaasta opetuksesta, jos siis katsotaan asiaa oppilaan kannalta !! ja mitään muuta katsantakantaa ei voi olla, kun ajatellaan opetusta ja oppilaan / nuoren ihmisen tulevaisuutta !

Tänä vuonna kävi nyt sitten seuraavalla tavalla. Lukion opettajahaku meinattiin ensin suorittaa vastoin kaikkia sääntöjä sisäisesti !! Henkilökohtaisesti vaadin, että Musiikki lukion opettajahaku tulee olla valtakunnallinen, kuten laki vaatii, perustelunani oli, että saisimme oikein suoritetulla haulla mahdollisesti päteviä ja lahjakkaita opettajia kouluumme (parasta on aina hyvä hakea). Sain tahtoni läpi ja haku oli MOL:in sivuilla hienosti.... mutta !!!!! ISO MUTTA !! joku oli keksinyt laittaa opettajien työpaikkahaun tänä vuonna poikkeuksellisesti vain määräaikaisiin tehtäviin, jolla saatiin tietenkin aikaan se, että päteviä opettajia ei taaskaan saatu houkuteltua Kaustisen Musiikkilukioon..... Pelleilyä ja kikkailua !!! ja mielestäni oppilaitten opetuksen tason kustannuksella !!!! törkeää !! tähän on saatava muutos ! Musiikkilukiomme ei mielestäni saa olla paikka, jossa työllistetään vuodesta toiseen pedagogiseti epäpäteviä... loistavia soittajia... sen tulee olla lukio, josta valmistuu hyvin arvosanoin nuoria ihmisiä tulevaisuuttaan varten.... tämä tavoite vaatii opettajakunnan, jolla on sekä musikaalinen, että pedagoginen pätevyys... pelkästään mukava luonne ja soittajan lahjat ei mielestäni riitä ! näin minä asian koen... vastuu on sivistyslautakunnan ja musiikkilukion johtokunnalla... tulevassa toivon vankempaa ja tarkempaa otetta nimenomaan nuorten ihmisten tulevaisuuden vuoksi.

Päätösten jälkeen lukiossamme jatkaa samat henkilöt tehtävissään, kuin viimevuonna... lukuunottamatta yhtä, joka itse sanoutui irti tehtävästään.... hakemuksia tuli runsaasti... haastatteluun ei kuitenkaan otettu henkilöitä, joilla oli enemmän työkokemusta, kuin nykyisin tehtäviä hoitavilla pedagogisesti epäpätevillä henkilöillä.... sattumaako vai suhmurointia.... mene ja tiedä ??

Lautakunnan päätösvalta opettajien valinnassa ulottuu hakemusten käsittelystä valintoihin saakka. Lautakunta siis päättää hakemusten perusteella opettajavalinnat. Haastatteluun kutsutaan lautakunnan valitsemat henkilöt, joista varsinaiset lopulliset henkilövalinnat tehdään. Mikäli asiasta on toisin sovittu päätös käytännöstä löytynee olemassa olevista pöytäkirjoista ?? lukisin päätöksen mielelläni :)

Miksi siis Kaustisella hakemukset käsittelee ensin lukion rehtori ja miksi haastateltavat henkilöt määrittelee lukion rehtori ?? kuntamme hallintosääntö ei tunne tällaista menettelyä. Koska nyt on selkeästi todettavissa, että on sattunut tahallinen tai tahaton virhe..
Odotan julkista kannanottoa asiaan musiikkilukion johtokunnan puheenjohtaja Karita Eteläperältä, sekä sivistyslautakunnan puheenjohtaja Tero Varilalta.
Mauri Peltokangas
0401848878
Saanko puheenjohtajilta vastaukset paremmin paikallisessa lehdessä ?


Lukiomme oli tänä vuonna Suomessa sijalla 322 !!!!!!!!!
en viitsi edes listata Pohjanmaan lukioiden menestystä, koska se olisi liian karua luettavaa mutta mainitsen, että Vetelin lukio on sijalla 235 !! pesi meidät mennen tullen ?? Missä siis se valtakunnallisesti laadukas opetus ???
Viimeksi muokannut mape, 22 Kesä 2015, 22:27. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

vesalaasanen
Viestit: 14
Liittynyt: 01 Huhti 2008, 13:03

Re: Kaustisen Musiikkilukion ympäriltä...

Viesti Kirjoittaja vesalaasanen » 18 Kesä 2015, 20:05

Terve Mauri!

Harmi, että sen jälkeen kun muuton vuoksi jouduin luopumaan puheenjohtajan tehtävästä on ääni muuttunut kellossa näin paljon. Silloin ainakin vaikutti olevan hyvä kehittämisen henki.

Saanen korjata pari asiaa tuosta jutusta. Ihmettelen, jos et näitä asioita aktiivisena johtokunnan jäsenenä tiedä.

Aloitetaan soitinopettajien pätevyydestä. Tietänet, että kaikilla (viimeinen tilanne minkä minä tiedän) Kaustisen Musiikkilukion instrumenttiopettajilla on ammattikorkeakoulusta instrumenttipedagogin pätevyys. Tämä tarkoittaa sitä, että tehtäväänsä mitä he tekevät he ovat erittäin päteviä, sekä soittimensa hallinnassa että varsinkin pedagogisesti. He olisivat täysin päteviä opettamaan instrumenttiopintoja kaikissa muissa oppilaitoksissa suomessa, kuten esimerkiksi ammattikorkeakoulussa taikka konservatoriossa. He eivät siis ole mitään epäpäteviä pedagogeja ja ihan hyviä soittajia, vaan juurikin koulutettuja tuohon tehtävään. Ongelmana on lukion pätevyysvaatimukset joissa ei ole otettu huomioon erikoislukioiden tuntiopetusta. Onneksi toisen asteen pätevyysvaatimuksia ollaan nyt muuttamassa yhtenäiseksi. Näin ollen musiikkilukion instrumenttiopettajat ovat toivottavasti parin vuoden sisällä päteviä lakimuutoksen vuoksi. Toivottavasti tämä tyydyttää sinuakin että saat kaipaamasi pätevyysvaatimuksen täytettyä. Jollet sitten ehdottomasti pidä nykyistä lainsäädäntöä parempana, jossa yleinen musiikinopettaja, jonka pääinstrumentti on tuohitorvi, on täysin pätevä opettamaan selloa musiikkilukiossa. Näin ollen tuo lause "pelkästään mukava luonne ja soittajan lahjat ei mielestäni riitä" on todella loukkaava tuntiopettajakuntaa kohtaan. Fiksuna miehenä pyydät varmasti näiltä henkilöiltä tuota väärinkäsitystä anteeksi, koska kirjoituksesi Perhonjokilaaksossa oli erittäin loukkaava.

Tiedoksesi myös, että musiikin tuntiopinnot eivät vaikuta mitenkään noihin valtakunnallisiin lukiotilastoihin.

Juhannnusterveisin,
Vesa Laasanen

mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Re: Kaustisen Musiikkilukion ympäriltä...

Viesti Kirjoittaja mape » 18 Kesä 2015, 20:38

Kiitos kannanotostasi Vesa. Yhteistyöhalukkuuteni ei ole muuttunut lainkaan... huomaat varmasti lukiessasi uudelleen kirjoitukseni, että en missään kohdin moiti nykyisiä tehtävissään olevia henkilöitä heidän panoksestaan. Jos et huomaa... olen ollut väärässä ajatellessani, että olet avarakatseinen ja laajan ymmärryksen omaava henkilö. Tarkoitukseni voimakkaalla esiintulemisellani on tuoda esiin epäkohta, joka 100% varmasti esim. OAJ:n mielestä ei ole Suomessa hyvän tavan mukaista hakumenettelyä. Käsittääkseni hakumenettely on aina paras hoitaa ajatuksella; haemme vain parasta. Väliaikaisiin tehtäviin emme saa hakemuksia "parhailta" sen ymmärtänet itsekin ? kikkailuahan tuo on ... sen huomaa suppeammallakin yhteiskuntaopilla varustettu henkilö :) Olisinpa halunnut nähdä ilmeesi haastatteluun pääsemättömien kohdalla :)

Hyvää Juhannusta myös sinulle.. Menetimme sinussa hyvän toimijan kuntapolitiikassa...
Mitä tulee anteeksipyyntö kehoitukseesi.... ei ole mitään, mitä pyytäisin anteeksi. jos joku on loukkaantunut totuudesta.... olkoon niin.

Mauri Peltokangas

vesalaasanen
Viestit: 14
Liittynyt: 01 Huhti 2008, 13:03

Re: Kaustisen Musiikkilukion ympäriltä...

Viesti Kirjoittaja vesalaasanen » 18 Kesä 2015, 21:20

Olenko nyt ymmärtänyt oikein, että mielestäsi yleinen musiikinopettaja, joka siis voi olla minkä tahansa instrumentin osaaja, on parempi opettamaan tiettyä instrumenttia kuin AMK instrumenttipedagogi? Jutussasi painotat koko ajan oppilaiden parasta. Olisiko siis esimerkiksi tekstini esimerkki musiikinopettajasta, jonka pääinstrumentti on tuohitorvi, opettamassa selloa sinun mielestäsi instrumenttiopetuksessa oppilaiden kannalta parempi ratkaisu kuin amk instrumenttipedagogi joka on tehnyt korkean tutkinnon sellon soitosta ja opiskellut laajasti pedagogiikkaa?

Niinkuin mainitsin, lakiin on tulossa kaivattu muutos jolla nykyiset pedagogit ovat myös muodollisesti päteviä. Jos sinun ainut kriteeri laadukkaalle opetukselle on muodollinen pätevyys, niin suosittelisin hillitsemään itsesi pari vuotta, niin ongelma korjaantuu itsestään nykyisellä opettajakunnalla. Sitten on paperillakin pätevät pedagogit.

Tuosta "kikkailusta": kaikki erityislukiot joutuvat tehdä erikoisia ratkaisuja tuntiopettajien suhteen, koska muodolliset pätevyysvaatimukset eivät vastaa todellista tarvetta. Joissakin kunnissa rehtoreille on annettu budjetti ostaa tuntiopetus ostopalveluna. Toisissa paikoissa rehtorille on annettu budjetti josta tuntiopetus hoidetaan. Kaustisella ei ole myönnetty kumpaakaan valtuutta, jolloin instrumenttiopettajat on aina haettu määräaikaisiin virkoihin toisin kuin lehtijutussasi väität. Määräaikaisuus johtuu siitä, että opettajalle ei voida hakiessa taata mitään tuntimäärää, koska soitinopiskelijoiden määrää ei yksinkertaisesti siinä vaiheessa tiedetä uusien opiskelijoiden osalta.

Lopuksi vielä: käytät pätevästä instrumenttipedagogista, joka toimii työssään soitinopettajana, luonnehdintaa "pelkästään mukava luonne ja soittajan lahjat". Jos tämä on sinun mielestäsi totuus ja ei sinun mielestäsi ole loukkaava ilmaus niin ole kyllä hyvin ihmeissäni.

mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Re: Kaustisen Musiikkilukion ympäriltä...

Viesti Kirjoittaja mape » 18 Kesä 2015, 21:45

No.... sanonpa nyt, että koska et tiedä millaisia hakemuksia tehtäviin tuli kehoittaisin sinua nyt hillitsemään itsesi. Yhtäkään "tuohitorven" taitajaa ei hakenut avoinna oleviin tehtäviin. Esim. AMK pätevyydellä ja 6 vuotta enemmän instrumenttiopettajan kokemusta, kuin tehtävään valitulla omaavat henkilöt jätettiin kylmästi haastattelematta. Jos tuo ei ole mielestäsi väärin... olen myös erittäin ihmeissäni. Ymmärrän, että puolustat tuttaviasi ja hyvä niin ja annan sille arvon. Minäkään en ole ainuttakaan lukiolla tehtävissään olevaa henkilöä toistaiseksi moittinut,, taisin jopa kehua mukaviksi ja taitaviksi... ... enkä moiti. Opettajan pedagogista tutkimusta nyt valituilla henkilöillä ei kuitenkaan ole. Kysynkin, että onko mielestäsi huono asia, että lukiolle pyrittäisiin hakemaan opettajan pätevyyden omaavia kullekin instrumentille erikoistuneita huippu musiikin opettajia, ?? Niitäkin Suomessa on... eivät tosin hae väliaikaisiin virkoihin.

Mauri

vesalaasanen
Viestit: 14
Liittynyt: 01 Huhti 2008, 13:03

Re: Kaustisen Musiikkilukion ympäriltä...

Viesti Kirjoittaja vesalaasanen » 18 Kesä 2015, 22:03

Mauri, ymmärinkö oikein että sinä yhtäkkiä puolustat epäpätevää henkilöä tuohon virkaan?

Minä puolustan päteviä henkilöitä tuonne opettamaan ja kannatan sitä että heille annettaisiin rauha työskennellä ja kehittää opetusta pitkällä juoksulla. Kun nyt tiedämme, että lakimuutos on tulossa, ja instrumenttipedagogi tulee olemaan tuohon positioon pätevämpi hakija kuin musiikin opettaja, niin olisi järkevämpää lopettaa tällaiset kirjoittelut ja position uhkaamiset ja näin ollen taata työrauha ja parempi opetus.

Minä olen opiskelijoiden puolella, jotka voittavat jos näin tehdään. Käy vaikka haastattelemassa heitä jos olet epävarma miten tässä kannattaisi toimia. Asiakas on hyvin usein oikeassa.

Jos olet opiskelijoiden puolella niin suosittelisin että kävisit haastattelemassa tarpeeksi montaa opiskelijaa ja vaikka vierailisit joskus soittotunnilla niin saisit paremman käsityksen mitä siellä tehdään. Tämä antaisi erinomaista pohjatietoa sinulle toimia johtokunnassa ja sivistyslautakunnassa.

Jos agendasi on joku muu niin jätän tämän keskustelun tähän ja täysin omaan arvoonsa.

mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Re: Kaustisen Musiikkilukion ympäriltä...

Viesti Kirjoittaja mape » 18 Kesä 2015, 22:15

Vesa.. luetun ymmärtämisesi ontuu nyt voimakkaasti :) kirjoitin ; " Kysynkin, että onko mielestäsi huono asia, että lukiolle pyrittäisiin hakemaan opettajan pätevyyden omaavia kullekin instrumentille erikoistuneita huippu musiikin opettajia, ??"
missä kohden ymmärsit. että toivon epäpätevää ? :)
Sinulla ei ole näköjään tietoa päätöksenteosta, koska väitit, että määräaikaisiin tehtäviin on yleensä ollut haku.... määräaikaisuus on ollut syynä, koska päteviä opettajia ei ole ollut hakijoissa. Määräaikaisuuden peruste on, että tuntiopettajan tehtävään ei ole ollut muodollisesti pätevää hakijaa... linkistä esimerkkiin http://dynastyweb.kase.fi/kaustinen/kok ... 1347-9.HTM

Meinaatko, että opiskelijat hylkisivät nykyisiä tehtävissään olevia, jos heillä olisi myös opettajan muodollinen pätevyys lisänä ? :)

Mauri
Viimeksi muokannut mape, 18 Kesä 2015, 22:20. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

vesalaasanen
Viestit: 14
Liittynyt: 01 Huhti 2008, 13:03

Re: Kaustisen Musiikkilukion ympäriltä...

Viesti Kirjoittaja vesalaasanen » 18 Kesä 2015, 22:15

Vastaan vielä tähän esittämääsi kysymykseen erikseen: "onko mielestäsi huono asia, että lukiolle pyrittäisiin hakemaan opettajan pätevyyden omaavia kullekin instrumentille erikoistuneita huippu musiikin opettajia"

Vastaukseni on kyllä. Musiikin opettajat eivät ole instrumenttiopettajia. Näin ollen heillä ei yksinkertaisesti ole yhtä hyviä valmiuksia opettaa instrumenttia kuin instrumenttipedagogilla. Musiikin opettajat eivät pääsääntöisesti erikoistu instrumentissa niin pitkälle kuin instrumenttipedagogit. He eivät myöskään erikoistu soitinopetuksen pedagogiikkaan niin paljoa kuin instrumenttipedagogit. Näin ollen opettajan tutkinto ei ole paras mahdollinen tuohon positioon. Äläkä tartu tuohon pääsääntöisesti. Tarkoitan sillä että vaikka historian opettajalla on mahdollisuus tehdä soittimesta vaikka diplomi, mutta se ei hänen tutkintoon kuulu.

vesalaasanen
Viestit: 14
Liittynyt: 01 Huhti 2008, 13:03

Re: Kaustisen Musiikkilukion ympäriltä...

Viesti Kirjoittaja vesalaasanen » 18 Kesä 2015, 22:18

Haluisin nyt kysyä suoraan ja toivon että vastaat: mikä sinun motiivi on tälle kirjoitukselle ja miten ajattelet että tämä kirjoittelu edistää sitä?

mape
Viestit: 524
Liittynyt: 09 Heinä 2008, 15:01

Re: Kaustisen Musiikkilukion ympäriltä...

Viesti Kirjoittaja mape » 18 Kesä 2015, 22:27

Tarraudut selkeästi tuohon instrumentaalisen osaamisen jankkaukseen, etkä innoissasi huomaa pointtia :) ... koita nyt ymmärtää, että tarkoitan huippu opettajalla nimenomaan yksilöidyn instrumentin huippu osaajaa :) jos et ole huomannut, niin kirjoitukseni koskee nimenomaan instrumenttiopetuksen valintoja... Motiivini on johtokunnan jäsenenä aina lukion paras. Muodollisesti pätevä mahdollisimman hyvä oman instrumenttinsa hallitseva (siihen koulutettu) opettaja on paras mahdollinen :) kysyn vielä.... onko muodollisesti pätevä opettaja, jolla on sama pätevyys ja taito instrumentin opetukseen huonompi vaihtoehto, kuin muodollisesti epäpätevä ??? lukiomme kannalta, kun otetaan huomioon oppilaitten mahdollinen kiinnostus lukiota kohtaan ? :) eli; tehdäänkö asiat oikein vai kikkailemalla ? mielestäni asiat tulee tehdä oikein. Mitään muuta motiivia ei voi, eikä saa olla, kun toimii luottamustehtävissä...

Kommentoisin vielä tuota lausettasi; " Musiikin opettajat eivät pääsääntöisesti erikoistu instrumentissa niin pitkälle kuin instrumenttipedagogit" Aika mielenkiintoinen toteamus mieheltä, joka "ymmärtää" alaa :)

Mauri
Viimeksi muokannut mape, 18 Kesä 2015, 22:52. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Vastaa Viestiin