vanhustyöhön lisää hoitajia

Aluekehitykseen liittyvää keskustelua seutukunnassa. Tarkoituksella erikseen laitettu alue jotta päättäjien on helpompi löytää kehitysideat yms. täältä.
Vieras

Re: vanhustyöhön lisää hoitajia

Viesti Kirjoittaja Vieras » 05 Heinä 2011, 09:00

Kannattais taas tarkistaa mitä kirjottaa:0) Pöydänvieressä huuteleva mummo tai vaari voi olla tarkoituksenmukaisesti istumassa ei suinkaan heitteille jätettynä vaan muiden seurassa ja jos et tiedä hänen taustojaan tai ns. sairautensa laatua voisi luulla että hän "kärsii siinä yksikseen". Olisiko parempi että hän olisi yksin huoneessaan vuoteessaan koko päivän huutelemassa ????niin että muut eivät siitä häiriintyisi. Monesti on että kun kuuntelee tämä vanhus ei huutele hoitajaa vaan omaisiaan ja lapsiaan:0) Hän silti vielä muistaa heidät nimeltä kaikki eivät edes omaisiaan tunne. Myös tämä seurassa olo ja istuminen ovat osa hoitoa ja toimintakyvyn ylläpitämistä ja estää painehaavaumia. Vaipat varmasti vaihdetaan ja kuivitetaan tarvittaessa, mutta jokainen tietää että tukevalla ihmisellä jolla on muovitetut vaipat hajua tulee eikä kokonaan saada poiskaan vaikka kuinka pestäisiin , mikäli vaipat ovat jatkuvasti käytössä. Kokeilkaapa ittelennä.Myös iltaruskossa niinkuin muissakin yksiköissä viikonlopun aikana hoitajat keräävät roskat huoneista aamutoimien jälkeen samoin asukkaiden likaisen pyykin maanantaina pesulaan vietäväksi. Lattioiden pesu ei tosin kuulu hoitajille mutta palvelukeskus ei ole sairaala joten tämä ei ole ongelma. Eikä hoitajat ole uusavuttomia kyllä he osaavat pyyhkiä suuroimmat eräkohdat pois tarvittaessa varmasti niin Kaustisella kuin Vetelissäkin, jossa ei myöskään ole viikonloppuisin siivousta.

Vieras

Re: vanhustyöhön lisää hoitajia

Viesti Kirjoittaja Vieras » 01 Elo 2011, 10:13

Tätä ketjua lukiessani on tullut esille monta tärkeää ja oikeaa huomiota, joskin myös sopimattomia ja merkityksettömiä kommentteja. "Kiire" on aina suhteellista; mikä on toiselle katastrofi ei tunnu toisella juuri miltään. Kiireen tuntuun vaikuttaa työntekijöiden viihtyminen työpaikalla kuten myös se, miten esimiestasolla homma pyörii. Ketään syyllistämättä uskaltaudun toteamaan, että esimiehellä on luultavasti se tärkein merkitys työpaikalla (sama millä alalla), koska hän pitää kuitenkin käsissään niitä naruja joilla voi esimerkiksi muuttaa työtapoja ja näin kokeilla, olisiko jokin toinen tapa parempi ja helpottaisi kiirettä. Myös Me-hengen luomisessa on esimiehellä suuri merkitys! Jos esimies ei pidä huolta, että kaikki luotsaavat samaan suuntaan ja kaikilla on samat ajatukset hyvästä hoidosta ja hyvästä työilmapiiristä, on mahdotonta vaatia, että työntekijöiden pitäisi tämä asia korjata. Toki suuri rooli on myös työtä tekevillä ihmisillä! Ei tarvita kuin yksi ihminen, joka "lietsoo" kiirettä ja käyttää enemmän aikaa purnaamiseen mitä työn tekemiseen. Kohta on suurin osa työntekijöistä aivopesty ajattelemaan asioiden olevan näin eikä enää muuta totuutta nähdä. Tässäkin peräänkuulutan hyvää ilmapiiriä ja joustavuutta! Nämä kun muistettaisiin, olisi luultavasti työnteko helpompaa ja mielekkäämpää. Stressiä ja kiirettäkin kestää paremmin, kun on hyvä porukka yhdessä "kärsimässä"... Tämän olen itse saanut todistaa!!

Sivullisena en tiedä, onko kiireelle ja epäkohdille yritetty tehdä mitään. Ajatuksena ja ideana heittäisin kuitenkin, että ne työpaikat joissa kiire on kova ja alimiehitystä, tulisi tehdä tilastoja eli virallisia papereita siitä, kuinka paljon on jossakin tietyssä ajassa sairaslomia (kertoo työn kuormittavuudesta) sekä samassa ajassa ylitöitä! Myös sijaisten määrä tulee näkyä (siis sijaisten käyttö muuten kuin lomatuurauksiin)! Nämä ovat korutonta faktaa, jota päättäjät eivät voi sivuttaa!! Jollakin tapaa heidän on reagoitava viralliseen tiedotteeseen ja sitä ainakin on oikeus vaatia! Jos ylitöitä on paljon, se kertoo siitä ettei töitä kerkeä tehdä normaalin työajan puitteissa ja jos alimiehityksen vuoksi palkataan sijainen, kertoo sekin korutonta totuuttaan! Tiedän, että tähän joku voi sanoa ettei sijaisia saa soittaa muuta kuin sairaslomiin ja tällöinkin, jos on ihan pakko! Tässäkin asiassa kannattaa tarkistaa lakipykälistä mitkä tilanteet oikeuttavat hankkimaan lisää työvoimaa niin ettei turvallinen perushoito kärsi... Esim. hoidettavien määrä/hoidon vaativuus - henkilökunnan määrä.

Nämä ovat asioita, joista varmasti aina kiistellään ja vanhustenhoito ja yleensäkin terveydenhoito on jostakin syystä aina kehitysnäkymien ulottumattomissa tai ainakin niiden häntäpäässä. Jokaisen (erityisesti päättäjien) tulisi muistaa se, että me kaikki olemme jossakin vaiheessa niitä avun tarvitsijoita! Joku pääsee onnellisesti "nauttimaan" vanhuudesta ja palvelutalojen avusta, toiset voi sairauksien vuoksi tarvita apua jo nuorena.. Jokainen joka tapauksessa tarvitsee joskus terveydenhuollon apua!! Tällöin varmasti jokainen haluaisi, että itse saisi hyvää ja yksilöllistä hoitoa. Myös hoidon ja tutkimusten nopea eteneminen on varmasti kaikille tärkeää. Nämä kuitenkin vaativat suurta muutosta terveyden- ja vanhustenhoitoon, sillä nyt tilanne on se, että hoitajat ovat väsyneitä eivätkä jaksa aina vaikka miten yrittäisivät...

Muistakaa ihmiset, että suurin osa hoitohenkilökunnasta on oikeasti hyviä hoitajia ja yrittävät parhaansa! Kaikilla on kuitenkin rajansa eikä ihminen kestä/jaksa määräänsä enempää, EI MISSÄÄN AMMATISSA!! Tällöin voi saada niitä tuhahduksia ja asiattomia vastauksia, myös hoitajilta. Näin ei saisi olla, mutta toistaakseni itseäni sanon uudelleen, että hoitajatkin ovat tuntevia ihmisiä ja heilläkin on rajansa! Myös heitä sattuu, kun eivät ole robotteja eivätkä kerkeä tehdä kaikkea mitä pitäisi. Syyllisyys riittämättömyydestä on varmasti usean hoitajan puseron sisällä ja aiheuttaa pahaa mieltä, ei pelkästään vanhuksille tai heidän omaisilleen.
Suuri kysymys on, miten asioihin saisi parannuksen, jos päättäjät eivät näe tätä tärkeänä kehittämiskohteena tai jos yksinkertaisesti budjetti lyö rajat vastaan?? Kuten näistä edellisistäkin kommenteista on tullut ilmi, on ihmisiä jotka eivät näe vanhustenhoidossa/terveydenhuollossa ongelmia. Näitä ihmisiä löytyy myös päättäjistä! Tietysti sillä erolla, että päättäjillä lienee jonkinlaiset lakipykälät takanaan minkä mukaan heidän pitää kuntansa asioista päättää!

kokemusta on!

Re: vanhustyöhön lisää hoitajia

Viesti Kirjoittaja kokemusta on! » 03 Elo 2011, 10:47

Vieras, joka kirjoitit erääseen kommenttiin että "...kannattais taas tarkistaa mitä kirjoittaa...". Minulla on ollut tilaisuus olla eräässä hoitopaikassa muutaman viikon muutamia tunteja päivittäin joten siinä jo ehtii seuraamaan jotakin mitä ympärilä tapahtuu en siis ole esim. vain tiloissa satunnaisesti vieraileva asukkaan omainen joka ehkä vilahdukselta näkee jotakin ja voisi siitä vetää väärät johtopäätökset. En syytä hoitajia vaan heidän vähyyttään, hoidettavia on paljon ja kunto entistä huonompi, on siis kyse työvoimapulasta ei hoitajien halusta tehdä hyvää työtä. Sama se on siivoojilla nykyään, varsinkin yksityissektorilla otetaan siivoojista mehut irti niin että ihmettelnpä miten toteutuu eläkeiän nosto kun viiskymppisenä on jo ihan tilt. Samahan se trendi joka puolella tietysti, porukka pannaan pihalle ja jäljelle jäävät tekevät heidän työnsä. Palkassa se ei näy, ei näy tietenkään. Ne saavutetut säästöt vaan vilahtavat jonkun taskuun. Eli jonnekin se raha mystisesti häviää. Se ei kohdennu niin kuin sen pitäisi. Eli olis kirveellä töitä ja paljonkin!

Vastaa Viestiin